Beneluxlanden erkennen diploma’s hoger onderwijs

Nederland, België en Luxemburg hebben afgesproken elkaars diploma's in het hoger onderwijs te erkennen. Daarmee wordt het makkelijker om in een grensland een baan te vinden.

De drie landen lopen daarmee voorop in de EU en dat vinden werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland een stap vooruit. De werkgevers zijn enthousiast dat de vijver met geschikt personeel groter wordt.

Bachelor en master automatisch erkend
Het kost nu soms wel vier maanden en 200 euro per persoon om een diploma te laten valideren. Maar met dit besluit krijgen de inwoners van de Benelux-landen zekerheid dat het niveau van zijn of haar bachelor en masterdiploma automatisch in het andere land wordt erkend. Wel kunnen de inhoud van de diploma’s en beroepskwalificaties nog getoetst worden in het andere land.

Nu de Benelux-landen dit obstakel wegnemen om in het buurland te studeren of werk te zoeken, kunnen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt daardoor beter op elkaar inspelen. Werkgevers hopen hun vacatures sneller in te kunnen vullen, terwijl werkzoekenden sneller over de grens aan de slag kunnen.

Eén hoger-onderwijsruimte in de Benelux
De drie Benelux-landen lopen nu voorop in de EU bij het vormen van één Europese Hoger-onderwijsruimte. De werkgeversorganisaties hopen dat het een aanzet is om op Europees niveau een zelfde concrete stap te maken.

Vlaanderen en Nederland hadden onderling al afgesproken elkaars hoger-onderwijsdiploma's te erkennen, Luxemburg en België eveneens.

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?