Beter jong talent werven door géén pensioen te bieden

Het is nog een bescheiden trend, maar het toont wel de generatiekloof op de arbeidsmarkt aan: jonge bedrijven, vooral in de ICT, weten jonge talenten te werven door géén pensioen te bieden. Dat past bij de gedachte van jongeren dat ze toch een versnipperde loopbaan zullen hebben, waarbij de logge pensioenregelingen alleen maar in de weg zitten.

Voor nog maar 1 op de 3 jongeren onder de 30 jaar hoort de pensioenregeling tot de 5 belangrijkste arbeidsvoorwaarden, blijkt uit onderzoek van Intelligence Group.

Pensioen past niet bij keuzevrijheid
‘De pensioenregeling is vooral belangrijk voor de 50-plusser’, concludeert Geert-Jan Waasdorp, ceo van de Intelligence Group. ‘In de beleving van veel twintigers en dertigers, ondersteund door de media, is pensioen ook echt nog het voorrecht van deze groep’.

‘Behalve de scepsis onder twintigers en dertigers over de opbrengst als ze zelf oud zijn, passen collectieve en verplichte pensioenregelingen ook niet goed in een tijd van keuzevrijheid en individualiteit’, stelt Waasdorp. ‘Werknemers hebben steeds vaker meerdere werkgevers in korte tijd, werken soms een tijd als zzp’er of in hybride contractvormen. Pensioenvoorzieningen zijn hier helemaal niet op ingericht en veelal zijn de administratieve kosten en lasten groter dan de kans om ooit iets terug te zien van het ingelegde geld.’  

Voordeel: wij bieden geen pensioen
Intelligence Group merkt zelfs een ‘tegenreactie’ op de arbeidsmarkt, waarbij start-ups en (jonge) ICT-bedrijven zich profileren door juist géén pensioenregeling aan te bieden. In vacatureteksten staat dan dat je eventueel voor je pensioen kunt sparen, maar dat de pensioenbijdrage met een opslag op het salaris wordt voldaan.

Volgens Waasdorp is de verplichte afdracht aan het pensioenfonds voor veel bedrijven zelfs ‘een afbreukrisico geworden’. Dan is de verplichte afdracht zo hoog zijn, dat de bruto/netto berekening onaantrekkelijk wordt. ‘Zo kan een verplichte pensioenregeling zelfs een showstopper worden indien dat het netto salaris te veel negatief beïnvloedt’, stelt Waasdorp.

Inspelen op wensen van generaties
Werkgevers kunnen hun aantrekkelijkheid voor medewerkers vergroten door beter in te spelen op de wensen van verschillende generaties.

Zo is thuiswerken vooral iets voor dertigers en veertigers. Reiskosten, vrijheid, vrije tijd en kinderopvang zijn alleen interessant voor twintigers en dertigers. Aandacht voor goede werkplekken en arbo spreekt vooral 40-plussers aan, net als een onregelmatigheidstoeslag, overwerkvergoeding en een tegemoetkoming in de ziektekostenverzekering.

Eigen parkeerplaats en gemaksdiensten uit de mode
De eigen parkeerplaats, tekengeld en de gemaksdiensten zijn voor geen enkele generatie meer echt interessant en zijn als arbeidsvoorwaarde bij werknemers helemaal uit de mode geraakt.

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?