Beter personeelsbeleid helpt vrouwen aan de top
In organisaties en maatschappij is cultuuromslag nodig.
Om meer vrouwen aan de top te krijgen, is een cultuurverandering nodig. Dat zal niet eenvoudig gaan, want op maar liefst vier fronten moet het anders: bij bedrijven, bij mannen, bij de vrouwen zelf en in de ‘Nederlandse cultuur’. Dat blijkt uit het onderzoek
Instrumenten en succesfactoren voor doorstroming van vrouwelijk talent naar de top, van
Bain & Company en
Egon Zehnder International in opdracht van
TopBrainstorm.
Ondanks de hoge arbeidsparticipatie en het sterk gestegen opleidingsniveau van vrouwen, bekleden relatief weinig vrouwen een managementfunctie (26 procent in Nederland, in Europa 32 procent). Maar vrouwen zijn straks hard nodig, nu het aanbod op de arbeidsmarkt vergrijst.
Volgens het onderzoek moeten bedrijven daarom een ‘businesscase’ met doelstellingen maken om vrouwen naar de top te laten doorstromen. Ook is het noodzakelijk dat organisaties een aantal P&O-instrumenten nog beter invoeren om de businesscase en doelstellingen succesvol in te voeren.
Cultuuromslag bevorderen
Een cultuuromslag op de werkvloer is alleen mogelijk is als mannen meer gebruik maken van flexibilisering en gelijkwaardigheid nastreven. Daarnaast moeten vrouwen hun loopbaan voor de lange termijn beter plannen. Daarvoor moeten ze ook meer uren willen maken om de top te bereiken.
Verder moet de Nederlandse cultuur veranderen. We moeten anders gaan kijken naar de klassieke rolverdeling tussen mannen en vrouwen. Verder moet de beeldvorming over de werkende vrouw en moeder worden aangepast, vinden de onderzoekers.
P&O-instrumenten
Het diversiteitsbeleid moet volgens het onderzoek worden opgenomen in de visie en strategie van de organisatie. Daarvoor moeten meetbare en haalbare doelen worden gesteld, waarover managers verantwoording moeten afleggen.
Instrumenten op het gebied van de balans werk-privé, zoals flexibilisering van werktijden zijn volgens de onderzoekers voldoende ontwikkeld. Wel zijn betere P&O-instrumenten nodig die een bijdrage kunnen leveren op het gebied van maatwerk in loopbaanplanning. Verder moeten er ook instrumenten komen om (vrouwelijk) talent op te sporen, te stimuleren en te koesteren.
Verbeterpunten personeelsbeleid
Uit het onderzoek blijkt dat een aantal onderdelen van het personeelsbeleid onvoldoende wordt toegepast binnen organisaties. Aan de volgende punten moeten organisaties werken om meer vrouwen aan de top te krijgen (op volgorde van belangrijkheid):
Loopbaanonderbreking en herintreding managen
Faciliteiten voor kinderopvang
Motiveren door talentmanagement
Rolmodellen
Mentoren en coaches
Meer vrouwen werven
Maatwerk leiderschapsontwikkeling
Loopbaanmogelijkheden bieden
Selectiecriteria en – commissie wijzigen
Netwerken opbouwen en faciliteren