Bewijs: rookverbod maakt Horecapersoneel echt gezonder

Iers onderzoek toont aan dat verbod nut heeft.

Medewerkers in de horeca hebben een ongezonde werkplek door de sigarettenrook die ze inademen. Een rookverbod moet dat oplossen, maar werkt dat ook echt? Uit onderzoek in Ierland blijkt van wel: Ierse pubmedewerkers zijn daadwerkelijk gezonder, nu daar sinds 2004 een rookverbod van kracht is.

Het onderzoek, dat gepubliceerd is in de American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine wijst uit dat door het rookverbod in Ierse pubs de luchtkwaliteit met 83 procent verbeterde. Ook nam het aantal kankerverwekkende stoffen in de lucht enorm af, met 80 procent.

Voor de studie zijn 81 Horeca-medewerkers gevolgd uit 42 pubs, zowel vòòr als nà het rookverbod. Dat werken in een rokerig café niet gezond kan zijn, blijkt wel uit de volgende cijfers: vòòr het verbod stonden de medewerkers nog 40 uur per week bloot aan sigarettenrook. Erna nog maar 25 minuten.

Minder gif in speeksel
Na het rookverbod bleken de onderzochte medewerkers een aanzienlijk betere longfunctie te hebben. Ook ademden ze ook minder vervuilde lucht uit, zo bleek uit longonderzoek. Verder vonden de onderzoekers minder sporen van giftige stoffen in hun speeksel.

De pubmedewerkers bleken na het rookverbod beduidend minder te hoesten bij het opstaan, minder last te hebben van geprikkelde ogen en minder kortademig te zijn. Ook klachten als zere kelen, loopneuzen en veelvuldig niezen kwamen veel minder voor.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?