De Wet werk en zekerheid zal HR-professionals in 2015 flink bezig houden. Zo zijn de nieuwe bepalingen over flexwerk een half jaar uitgesteld tot januari 2015, maar medio volgend jaar wijzigen ook het ontslagrecht en de WW. Vanaf 2016 wordt de WW verder jaarlijks beperkt en zullen sociale partners de regie overnemen. Personeelsnet zet de wijzigingen hier in een bijgewerkt schema bij elkaar.
Het sociaal akkoord dat werkgevers, werknemers en het kabinet hebben gesloten, leek op het eerste gezicht misschien niet zo spectaculair. Maar nu het definitieve wetsvoorstel Wet werk en zekerheid bijna door de Eerste kamer is (de senatoren stemmen op 10 juni 2014), zullen maar weinig HR-professionals denken dat er niets nieuws onder de zon is.
Want de regels voor flexwerken en de ketenbenadering worden aangescherpt, het ontslagrecht gaat op de helling, de WW wordt beperkt en veel meer ingericht op de terugkeer naar werk. Verder zullen de sociale partners (net als vroeger) weer medeverantwoordelijk worden voor de uitvoering van de WW.
Schuiven met invoeringsdata
Dat de wet straks door de Eerste Kamer komt, is een echt huzarenstukje van minister Asscher. Want het kabinet is het afgelopen jaar hinkelend en struikelend met deze (en andere) belangrijke hervormingen langs de deuren van allerlei politieke partijen gegaan. Omdat er aanvankelijk geen steun was in de Senaat, is een brede coalitie gevormd met oppositepartijen waardoor de invoeringsdata van de WWZ deels wijzigden.
Nu schuift er weer een invoeringsdatum verder op in de tijd, waardoor de invoering van de WWZ voor werkgevers, werknemers en HR-afdelingen wel héél erg ondoorgrondelijk wordt. Het tijdschema hieronder, dat Personeelsnet heeft samengesteld, probeert daarin meer duidelijkheid te geven.
Nieuwe flexregels uitgesteld tot 1 januari 2015
De behandeling in de Eerste Kamer ging niet zonder slag of stoot. Bijna alle senatoren vonden de invoering van de nieuwe flexregels op 1 juli 2014 veel te vroeg. De Kamerleden wezen er op dat na de stemming op 10 juni, nog maar minder dan drie weken zouden resten om werkgevers en werknemers goed voor te lichten.
Minister Asscher onderkende dat probleem ook wel en zegde daarom toe de inwerkingtreding van de flexbepalingen op 1 januari 2015 te stellen. Dat geeft volgens de minister ‘werkgevers voldoende tijd om zich voor te bereiden op de aanstaande wijziging’. Bovendien beloofde Asscher een brede voorlichtingscampagne op te zetten om werkgevers en werknemers te waarschuwen dat de flexregels gaan veranderen.
Grote stap WWZ in 2015, kleine stappen naar 2019
De WWZ is het resultaat van de afspraken tussen kabinet, werkgevers en vakbonden in het sociaal akkoord. Omdat zoveel wijzigingen ineens lastig zijn, waren in het wetsontwerp verschillende data gezet, waarop de Wet werk en zekerheid in stappen zou worden ingevoerd.
De maatregelen voor flexwerken zijn nu opgeschoven naar 1 januari 2015. In datzelfde jaar (6 maanden later) zijn ook de wijzigingen van het ontslagrecht en de WW aan de beurt. Pas in 2019 stopt de teller als de WW-duur helemaal is afgebouwd naar maximaal 2 jaar.
Hieronder heeft Personeelnet in een bijgewerkt tijdschema (met gegevens zoals die bekend zijn op 5 juni 2013) de stappen van de Wet werk en zekerheid samengevat. De komende tijd zullen wij de onderdelen van de wet verder toelichten.
Tijdschema invoering Wet werk en zekerheid |
|
1 januari 2015: Flexwerk |
|
1 juli 2015: Passend werk |
|
1 juli 2015: Flexwerk |
|
1 juli 2015: Ontslagrecht |
|
1 januari 2016 |
|