`Bonussen en opties leiden niet tot fraude`

Mensen zijn eerlijk, topmanagers ook.

Bonussen van topmanagers stonden aan de wieg van de huidige bankencrisis, is de algemene opvatting. Want bonussen verleiden de managers tot frauduleus handelen. Maar is dat ook zo? David F. Larcker, Professor of Accounting aan de prestigieuze Stanford University vindt dat aandelenpakketten, bonussen en opties voor topmanagers helemaal niet tot fraude in de boekhouding leiden. Dat betoogde Larcker op 9 oktober in een lezing aan de Universiteit van Tilburg.

In tegenstelling de algemene opvattingen hierover, zijn personeelsopties geen oorzaak van fraude. Op basis van een steekproef van fraudegevallen in de Verenigde Staten in de periode 2001-2005 blijkt dat personeelsopties en aandelenpakketten voor topmanagers juist bijdragen aan beter bedrijfsbestuur en minder fraude, aldus David Larcker.

Larcker heeft gegevens van duizend Amerikaanse bedrijven bestudeerd. Daaruit bleek dat er bij tien procent van de bedrijven die bonussen geven, fouten in de boekhouding stonden. In vijf procent van de gevallen waren de fouten dusdanig dat aandeelhouders een rechtszaak aanpanden.

Topmanagers zijn eerlijk
Volgens Larcker zijn de meeste mensen eerlijk, dus ook topmanagers die bonussen ontvangen. Volgens hem zijn er maar een paar rotte appels, die wel het beeld van de totale beroepsgroep bepalen.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?