BPV&W: werknemers de dupe van concurrentie Arbodiensten
Bedrijfsartsen merken niets van toename klachten.
Als een werknemer ziek wordt, moet de werkgever twee jaar lang het loon doorbetalen. Een dure zaak, waardoor de Arbodienst door werkgevers onder druk wordt gezet om medewerkers sneller naar het werk te sturen. Dat stelt het Breed Platform Verzekerden en Werk (BPV&W) in het rapport 'Verruwing in de Arbodienstverlening?' Maar de beroepsvereniging van bedrijfsartsen, NVAB, merkt niets van extra klachten door medewerkers. Daarom is er helemaal geen reden om over ‘verruwing’ te spreken, vinden de bedrijfsartsen.
Sinds juli vorig jaar, mogen werkgevers hun Arbodienstverlening zelf op maat regelen. Dat zorgt voor grotere concurrentie onder Arbodiensten, die hierdoor ook meer afgerekend worden op lage verzuimcijfers dan op een goede begeleiding naar werk, zo stelt het BPV&W.
Volgens het Platform wordt er minder naar de medewerkers geluisterd. Ze worden vaker doorverwezen terwijl ze dat zelf niet zien zitten, en medewerkers ontvangen te weinig informatie. Bovendien zouden bedrijfsartsen de privacy van medewerkers schenden door gegevens over hun ziekte bekend te maken aan de werkgever en andere behandelaars. Het BPV&W baseert zich op de ervaringen van 699 mensen die hun klachten deponeerden bij het platform.
Geheimhoudingsplicht
De NVAB wijst er op dat Nederlandse bedrijfsartsen ieder jaar contact hebben met meer dan 2,4 miljoen werknemers. In dat licht is het aantal gemelde incidenten laag, vindt de NVAB.
Bedrijfsartsen zijn gehouden om de privacy van medewerkers te respecteren. De geheimhoudingsplicht van de bedrijfsarts betekent dat zij of hij nooit medische gegevens mag doorgeven aan de werkgever. Wat de bedrijfsarts wél mag melden zijn de mogelijkheden en de beperkingen van de werknemer. Bovendien mag de bedrijfsarts mededelingen doen over mogelijkheden voor werk in de nabije toekomst, aldus de NVAB.
Juist deze maand publiceerde het vakblad Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde een onderzoek waar het BPV&W bij betrokken was. De belangrijkste conclusie uit dat onderzoek is dat werknemers bij verzuim een prominentere rol van zowel hun huisarts als hun bedrijfsarts willen. Ook onderzoek van Heliview laat een stijgende waardering zien voor Arbodiensten, waarbij vooral de waardering voor de bedrijfsarts steeds positiever uitvalt, aldus de beroepsvereniging van bedrijfsartsen.