CNV: mensen moeten meer geld in hun portemonnee krijgen

De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal harder gegroeid dan het CBS eerder becijferde. Dat kwam vooral door de bloeiende export, meer investeringen en hogere uitgaven door huishoudens. Maar om het vertrouwen echt te laten groeien, moeten mensen gewoon meer geld in hun portemonnee krijgen, vindt vakcentrale CNV.

 
‘Nog te weinig mensen profiteren van het economische herstel’, vindt Maurice Limmen voorzitter van vakcentrale CNV in reactie op de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). 'Om het consumentenvertrouwen te laten stijgen is koopkracht voor mensen essentieel. Daarom moet er een stevige en verantwoorde loonstijging komen’, aldus Limmen. Ook roept hij de politiek op meer te doen om mensen aan het werk te helpen.

Hogere groei dan gedacht
De economie blijkt vorig kwartaal niet met 0,5 procent, maar met 0,7 procent gegroeid ten opzichte van het eerste kwartaal. De bijstelling van 0,2 procentpunt komt doordat de consumptie van huishoudens groter was en er meer investeringen zijn gedaan door bedrijven. De groei van de Nederlandse economie is vooral te danken aan de export.

Volgens CNV-voorzitter laten zien de cijfers wel zien dat het herstel er is, maar blijft het wel beperkt. Limmen wil met de werkgevers dan ook een ‘stevige loonstijging' afspreken zodat de koopkracht van werknemers stijgt. Verder vraagt hij een actievere houding van de politiek, want hij vindt de werkgelegenheidsplannen van het kabinet ‘echt te mager’.

Brug WW is niet genoeg
Het kabinet wil mobiliteit op de arbeidsmarkt bevorderen door het instellen van Brug-WW. Met Brug-WW kunnen mensen zich laten omscholen binnen een bedrijf met behoud van hun WW-uitkering. Maar ‘alleen met de Brug-WW, komen we er niet', vindt Limmen.

De politiek wil op de lange termijn ook 100.000 banen creëren door een belastingherziening, maar ‘met een werkloosheid van meer dan 600.000 mensen zijn die banen nu nodig, niet over tien jaar'. Limmen pleit daarom voor een premiekorting als bedrijven nu mensen in dienst nemen. 'Want als bedrijven mensen sneller in dienst nemen, verlaagt dat direct de uitgaven voor de WW en profiteren meer mensen sneller van het economisch herstel’, aldus Limmen.

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?