CNV vraagt tussen 1,5 en 3,5 procent meer loon
Vakbond stemt looneis af op toestand sectoren.
Vakbond CNV past de looneis voor 2009 aan op de situatie in de verschillende sectoren. De bovengrens is 3,5 procent loonsverhoging. Die grens is ook volgens werkgevers en kabinet een verantwoord maximum, stelt het CNV. Omdat onduidelijk is hoe de economie zich na 2009 zal ontwikkelen, krijgen de onderhandelaars het advies om de CAO's voor maximaal één jaar af te sluiten.
CNV voorzitter René Paas wil met het maatwerk ‘inspelen op specifieke omstandigheden in bedrijven’. Het gaat dan niet alleen om de loonafspraken, maar ook om afspraken over werkgelegenheid, scholing en bijvoorbeeld loopbaanmogelijkheden.
Paas benadrukt dat algemene loonkostenmatiging nooit de oplossing is om de concurrentiepositie te verbeteren. Hij noemt dat op dit moment zelfs ‘een bloedlink recept’. Want als mensen op hun geld gaan zitten, verkopen bedrijven niets meer en ook dat kost banen, zo redeneert de bondsvoorzitter.
Looneis per CAO
Per cao bepaalt het CNV de definitieve vaststelling van de loonvraag. Op deze wijze kan rekening worden gehouden met de specifieke omstandigheden. Niet enkel de financiële ruimte bepaalt de uitkomst van de loonafspraken. Kwalitatieve afspraken (sociale innovatie) en kwantitatieve afspraken (werkgelegenheid) kunnen de uitkomst mede bepalen.
Het CNV wil verder ook koopkrachtverbetering voor gepensioneerden. Het CNV vraagt het kabinet verder om alleenstaanden met een minimumloon er 1,25% bij te geven. Voor alleenstaanden met het sociaal minimum vraagt het CNV koopkrachtverbetering van 0,5%.
Verlenging werktijdverkorting
Daarnaast pleit het CNV voor verlenging en verbetering van de regeling voor werktijdverkorting en versoepeling van de criteria. Volgens de huidige regeling mogen bedrijven maar tot 1 januari 2009 werktijdverkorting aanvragen. Veel bedrijven verwachten dat ze pas in 2009 met een omzetterugval te maken zullen krijgen, aldus het CNV.