CNV wil inhuur buitenlandse werknemers duurder maken

Omdat het nu nog goedkoper is om werknemers uit Oost-Europa in te huren, worden Nederlandse werknemers van de arbeidsmarkt verdrongen. Daarom wil vakbond CNV dat alle kostenvoordelen voor werkgevers bij het inhuren van werknemers uit een ander land verdwijnen.

CNV-voorzitter Maurice Limmen stelt dat het verschil in kosten tussen werknemers uit Nederland en gedetacheerde werknemers uit andere EU-lidstaten kleiner moet worden. “Nu zorgt goedkope arbeid uit vooral Oost-Europa voor oneerlijke concurrentie, verdringing en uitbuiting op de Nederlandse arbeidsmarkt", stelt Limmen. Hij roept het parlement daarom op om in Europees verband de bestaande Detacheringsrichtlijn aan te passen.

Oost-Europese lidstaten willen voordelen houden
Er ligt een voorstel van de Europese Commissie om de Detacheringsrichtlijn aan te scherpen, maar dat stuit op verzet van Oost-Europese lidstaten. Het CNV wil dat de politiek de Nederlandse arbeidsmarkt beschermt tegen goedkope werkkrachten uit Oost-Europa. Limmen: "Ook met dit voorstel blijft een gedetacheerde werknemer uit Polen of Roemenië nog altijd flink goedkoper, omdat een werkgever voor hem of haar sociale premies en belasting afdraagt op het niveau van het thuisland."

De vakbondsvoorzitter wil dat alle kostenvoordelen bij het inhuren van werknemers uit een ander land verdwijnen. Daarvoor is het voorstel dat er nu ligt “het absolute minimum en mag niet verder worden afgezwakt. Iedere mogelijkheid om hierover compromissen te maken zullen we bevechten, dit voorstel is immers al een compromis."

April volgend jaar volgt beslissing
De komende maanden zullen rapporteurs van het Europees Parlement experts raadplegen en standpunten van belanghebbenden verzamelen. Dit verwerken de rapporteurs in een verslag dat eind november is afgerond. Tot eind januari volgend jaar kunnen het Europees Parlement en de Raad van Ministers reageren op het voorstel voor herziening, en aanpassingen doen. Het plan is om het voorstel voor herziening van de Detacheringsrichtlijn eind april volgend jaar aan te nemen.

MIS NIKS MEER: Alle HR-tools en modellen bij elkaar

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?