Zorgen dat je tijdig de goede mensen hebt om op een goede manier het werk te doen, zodat een werkgever zijn doelstellingen kan waarmaken. Voor sommige HR-collega's is dat niet voldoende. Zij zien de HR-afdeling als een mooie plek om de wereld te verbeteren. Er zijn dit jaar weer hele bossen gekapt om glimmende maatschappelijke jaarverslagen te maken. Bedrijven slaan zich graag op de borst om te laten zien hoe duurzaam, divers, groen of maatschappelijk verantwoord ze zijn. Groen label Ook veel HR-collega´s zingen graag mee in zo´n duurzaam koor. Want alleen de juiste man of vrouw tijdig voor de juiste klus weten te vinden (en te houden) voor een werkgever, gaat ook vervelen. Bovendien kun je daar niet mee aan komen op een verjaardagsfeestje. Gelukkig is daar het vakblad HR Praktijk dat uitpakt over maatschappelijk verantwoord ondernemen èn wat HR-professionals kunnen doen om de wereld te redden. 13 tips Lees even mee. In het artikel ´Zo krijgt u een groen label´ geeft het blad maar liefst 13 tips. Betrek de medewerkers bij het bedenken van MVO-plannen Laat hen zelf groene of duurzame initiatieven bedenken én uitvoeren Laat hen op de website van het bedrijf vertellen hoe zij de MVO-doelstellingen in hun werk realiseren Creëer functies die bijdragen aan het streven naar duurzaamheid van de organisatie, bijvoorbeeld een adviseur groene arbeidsvoorwaarden Maak bonussen mede afhankelijk van prestaties op MVO-gebied, bijvoorbeeld de reductie van CO2-uitstoot Investeer als bedrijf ook in lokale gemeenschappelijke voorzieningen Geef medewerkers de gelegenheid enkele uren aan vrijwilligerswerk te doen Bied de mogelijkheid de leaseauto te verruilen voor een OV-kaart of dit te combineren Informeer medewerkers over groene diensten en producten Bied diensten en producten als groene stroom en spaarlampen aan met korting Stel het kerstpakket samen uit duurzaam geproduceerde artikelen Betrek alle medewerkers en niet alleen de managers Laat best practices zien: organiseer personeelsuitjes naar een windmolenpark, een biologische boerderij of een ander project dat in het teken staat van MVO. Alleen het CO2-neutraal solliciteren (ja, dat bestaat echt) ontbreekt nog. Eigen HR-discipline Als ik zo´n lijstje zie met spaarlampen, personeelsuitjes en kerstpakketten, vraag ik me af of er niet genoeg te doen is binnen de eigen HR-discipline. Hebben we echt een fatsoenlijk personeelsbeleid? Niet alleen voor onze Nederlandse collega´s, maar ook voor onze medewerkers (of die van onze leveranciers) die toevallig in India of China werken?
Zorgen dat je tijdig de goede mensen hebt om op een goede manier het werk te doen, zodat een werkgever zijn doelstellingen kan waarmaken. Voor sommige HR-collega's is dat niet voldoende. Zij zien de HR-afdeling als een mooie plek om de wereld te verbeteren.
Er zijn dit jaar weer hele bossen gekapt om glimmende maatschappelijke jaarverslagen te maken. Bedrijven slaan zich graag op de borst om te laten zien hoe duurzaam, divers, groen of maatschappelijk verantwoord ze zijn.
Groen label
Ook veel HR-collega´s zingen graag mee in zo´n duurzaam koor. Want alleen de juiste man of vrouw tijdig voor de juiste klus weten te vinden (en te houden) voor een werkgever, gaat ook vervelen. Bovendien kun je daar niet mee aan komen op een verjaardagsfeestje.
Gelukkig is daar het vakblad HR Praktijk dat uitpakt over maatschappelijk verantwoord ondernemen èn wat HR-professionals kunnen doen om de wereld te redden.
13 tips
Lees even mee. In het artikel ´Zo krijgt u een groen label´ geeft het blad maar liefst 13 tips.
- Betrek de medewerkers bij het bedenken van MVO-plannen
- Laat hen zelf groene of duurzame initiatieven bedenken én uitvoeren
- Laat hen op de website van het bedrijf vertellen hoe zij de MVO-doelstellingen in hun werk realiseren
- Creëer functies die bijdragen aan het streven naar duurzaamheid van de organisatie, bijvoorbeeld een adviseur groene arbeidsvoorwaarden
- Maak bonussen mede afhankelijk van prestaties op MVO-gebied, bijvoorbeeld de reductie van CO2-uitstoot
- Investeer als bedrijf ook in lokale gemeenschappelijke voorzieningen
- Geef medewerkers de gelegenheid enkele uren aan vrijwilligerswerk te doen
- Bied de mogelijkheid de leaseauto te verruilen voor een OV-kaart of dit te combineren
- Informeer medewerkers over groene diensten en producten
- Bied diensten en producten als groene stroom en spaarlampen aan met korting
- Stel het kerstpakket samen uit duurzaam geproduceerde artikelen
- Betrek alle medewerkers en niet alleen de managers
- Laat best practices zien: organiseer personeelsuitjes naar een windmolenpark, een biologische boerderij of een ander project dat in het teken staat van MVO.
Alleen het CO2-neutraal solliciteren (ja, dat bestaat echt) ontbreekt nog.
Eigen HR-discipline
Als ik zo´n lijstje zie met spaarlampen, personeelsuitjes en kerstpakketten, vraag ik me af of er niet genoeg te doen is binnen de eigen HR-discipline.
Hebben we echt een fatsoenlijk personeelsbeleid? Niet alleen voor onze Nederlandse collega´s, maar ook voor onze medewerkers (of die van onze leveranciers) die toevallig in India of China werken?