COLUMN: Organisational Development in Africa
Peter Oomen over de levensloop van de mens.
Peter Oomen schrijft periodiek in deze column over organisaties en HRM in de vorm van een persoonlijk verhaal. Hij doet dit geïnspireerd door zijn clienten. De persoonlijke verhalen zijn fictief en niet herleidbaar tot personen.
Peter Oomen is psycholoog en organisatie-adviseur.
Vrijdagmiddag gingen ze altijd even naar het Grand café. Els is HR-adviseur bij een zorginstelling. Pieter leidt de facilitaire afdeling van het hoofdkantoor van de bank en Erik is managementtrainer bij een adviesbureau. Hij belde zojuist naar Els, dat hij door een file wat later kwam.
“Heb je gisteren nog dat TV-programma gezien over dat echtpaar dat een Bed&Breakfast in Tsjechië wilde opzetten”, vroeg Els aan Pieter. Hij knikte:”Waarom is dat toch zo populair: Ze geven hun baan op en gaan een camping beginnen in Roemenie, een restaurant in Toscane of van die gîtes in de Auvergne”? “Ik zou het niet weten”, zei Els: Maar ik vind het wel leuk om te zien wat er dan allemaal een ellende over hen heen komt. Het lijkt wel mooi, maar als je erin zit rol je van het ene probleem in het andere. En omdat ze niet weg kunnen verzamelen ze allerlei drogredenen, waarom het er toch zo geweldig is en dat het allemaal heus wel weer goed komt”. Pieter: “Ja, je kan maar beter thuis blijven. Beter voor de kinderen. Opa en oma worden ook ouder. Als zoiets mislukt heb je toch een lelijke carrière en inkomensbreuk”. In gedachten realiseerde hij zich dat hij het gisteren zo frappant vond, dat die mensen door het verlies van controle allemaal iets opgewekts en doenerigs krijgen. Of zou dat alleen voor de camera zijn?
Dan komt Erik binnen. Hij groet enthousiast en bestelt wat. Met een mysterieuze glimlach begint hij: “Jongens ik heb groot nieuws, we gaan twee jaar naar Afrika. Ellis ziet het helemaal zitten en de kids gaan mee”. “Wat ga je doen, dan”, riepen Els en Pieter in koor.
“Luister en huiver”, begon Erik: “In Afrika weten de moeders door de aids epidemie tegenwoordig niet meer dat ze in de meeste gevallen met borstvoeding veel beter af zijn dan met kunstmatige voeding. De Nutricia’s van deze wereld zijn drukdoende hun kunstmatige voeding ook in het zuiden aan ‘de moeder’ te brengen. Ze vragen zich nauwelijks af of deze moeders die melkpoeder over een maand nog kunnen betalen en of ze altijd wel steriel water kunnen gebruiken. Het gevolg is dat er meer kinderen overlijden aan ondervoeding en infecties dan aan AIDS.”
Met jeugdige overmoed ging hij door: “De gezegende idealisten die onzekere moeders in de rimboe en gezondheidswerkers trainen en voorlichten om vooral de goede voeding op de goede manier te gebruiken en de kans op baby- en kindersterfte te verkleinen kunnen geen projecten plannen en dus ook geen financiers aan zich binden. En dat kan ik ze nou net mooi leren.
“Tsjonge, wat toevallig”, zei Els: “Dan hadden we het net over je”.
“En wat ga je dan doen als terugkomt?”. “Weet ik niet” zegt Erik. “Wat doe je met je huis?”. “Verhuren! mag van de fiscus“! Maar je hebt toch een inspirerende werkkring,” probeerde Pieter nog.
“Lees Bernard Lievegoed ‘De levensloop van de Mens’ maar eens. Hij schrijft dat ‘een leven jong zijn’ kan. Het leven gaat wel sneller als je ouder wordt maar dat kun je vertragen. Als je zo ongeveer om de 6/7 jaar een stevige switch maakt in je levensloop of loopbaan begin je steeds aan een nieuwe jeugd. De spanning, de vraagtekens, de nieuwe ervaringen ontdoen je van de patronen en standaardantwoorden, waarvan je ongemerkt gebruik bent gaan maken. Het schijnbare comfort van de voorspelbaarheid weerhoudt je vaak van een sprong in het diepe. Vertrouwde relaties, kennis en informatievoorsprong verschaffen je als vanzelfsprekend een positie, die je niet zomaar loslaat.
“Je gaat dan toch minder verdienen”, vroeg Els. “Maakt dat nu uit” zei Erik, “We hebben toch allemaal een lekkere overwaarde op ons huis”. Komen we terug en gaan we zonodig wat kleiner wonen. Het zijn maar stenen hoor, alles is vergankelijk”.
Dit keer gingen ze later naar huis dan anders.
Voor meer informatie over Peter Oomen, kunt u op de link onder dit artikel klikken.