COLUMN: Seizoen voor 'conferentietoerisme' is weer geopend

Ad Voerman vraagt zich af of dagconferenties eigenlijk wel zinvol, op tijd en op maat zijn.

Met de start van de herfst, is ook het conferentie-seizoen weer begonnen. Op de mat van veel HRM-afdelingen vallen weer mooie en verlokkelijke brochures met uitnodigingen voor conferenties over de meest uiteenlopende onderwerpen. Over het algemeen zijn het dagconferenties en kosten ze al gauw 500 euro of meer per deelnemer. Niet zelden bestaan degelijke bijeenkomsten uit een aaneenschakeling van saaie betogen door zelfbenoemde deskundigen.

Aan het slot van de conferentie mogen de deelnemers nog een aperitief drinken en een handvol documentatiemateriaal mee naar huis nemen. Wanneer de volgende ochtend collega’s vragen wat het rendement van die dag is geweest, moeten de meesten het antwoord schuldig blijven. In dat geval spreken wij van 'conferentietoerisme'.

Natuurlijk is niet elke dagconferentie weggegooid geld. Maar in verre weg de meeste gevallen blijken deelnemers de vraag naar het rendement van de bijeenkomst nauwelijks te kunnen benoemen. Snelle informatieoverdracht vindt plaats via internet; dagconferenties kunnen daaraan uitsluitend inspiratie en verdieping toevoegen. En dat gebeurt veel te weinig.

“Training on the job” is bij verre te prefereren boven conferentietoerisme. Training en opleiding bereiken het hoogste rendement indien zij “just in time” en “just in case” worden aangeboden.

Een mooi voorbeeld daarvan is individuele coaching. Het individueel coachen van medewerkers of managers heeft een aantoonbaar hoog rendement indien een gekwalificeerde coach binnen ongeveer 48 uur beschikbaar is voor de cliënt. Een manager die geconfronteerd wordt met onverwachte problemen, interacties of dilemma’s zou snel moeten kunnen beschikken over een coach van buiten die spiegelt, counselt en inspireert. Door een actuele kwestie actueel te bespreken, is het leerrendement optimaal.

Door te wachten tot zich een conferentie aandient over het betreffende onderwerp verdampt de leerbehoefte en dus het rendement. Dat zelfde geldt in veel gevallen voor training en opleiding op de werkvloer. Training op teamwork, sociale vaardigheden, gedrag en houding - evenals op maat gesneden kennisoverdracht - verhogen aanmerkelijk het leerrendement. Zij dienen zo dicht mogelijk te liggen bij de ervaringswereld van de deelnemers en antwoorden te geven op hun actuele leerbehoeftes.

Leren van problemen of knelpunten binnen de werkorganisatie lukt het beste binnen dezelfde organisatie met dezelfde medewerkers op het moment dat het probleem speelt of het knelpunt zichtbaar is geworden.

Voor confrontatie van opgedane ervaringen met nieuwe theoretische inzichten zijn meerdaagse conferenties of langer lopende opleidingen op neutraal terrein beter geschikt. Voor beweging in organisaties is training en opleiding een onmisbaar en nog te vaak verwaarloosd instrument. Bij de keuze van de soort en de aard van de opleiding geldt als belangrijke regel: altijd op tijd en altijd op maat.
Dagconferenties voldoen daar slechts zelden aan.

Ad Voerman
QMS-Holland
oktober ’05

U kunt Ad Voerman bereiken op het adres Hollandse Hout 336, 8244GP Lelystad.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?