Daling ernstige arbeidsongevallen, maar oorzaak is onbekend

Wekelijks vallen nog steeds twee doden te betreuren.

Het aantal ernstige arbeidsongevallen is in de periode 2000-2004 fors gedaald, zo blijkt uit onderzoek. Maar of het op het werk ook écht veiliger is geworden, weten de onderzoekers niet. Wel bekend is dat er in Nederland dagelijks mensen in het ziekenhuis belanden en er ook nog steeds doden vallen op het werk. Dat is te lezen in de Monitor Arbeidsongevallen 2004 van TNO en Consument & Veiligheid.

Het aantal ernstige arbeidsongevallen waarbij sprake was van letsel en verzuim is over de periode 2000-2004 gedaald met 17 procent. In dezelfde periode is het aantal arbeidsongevallen met ziekenhuisopname gedaald met 22 procent en de arbeidsongevallen met dodelijke afloop met 29 procent. Ook in Europa is sprake van een daling in het aantal arbeidsongevallen.

Of de daling van het aantal arbeidsongevallen betekent dat het veiliger is geworden op het werk, weten de onderzoekers niet. De daling kan ook het gevolg zijn van de economische teruggang, waardoor er minder mensen werkten en er minder activiteit was in bedrijven.

Ondanks de daling, zijn de cijfers voor 2004 toch indrukwekkend. Want in dat jaar waren er 85.000 arbeidsongevallen met letsel en verzuim en moesten 3.200 slachtoffers van een arbeidsongeval na behandeling op de afdeling Spoedeisende Hulp opgenomen in het ziekenhuis. Daarnaast hadden 83 arbeidsongevallen een dodelijke afloop, dat zijn dus bijna 2 doden per week.

Risicogroepen
Uit de monitor blijkt dat de groepen met een verhoogd risico door de jaren heen min of meer gelijk zijn gebleven:
  • oudere werkenden (bij dodelijke arbeidsongevallen)
  • jongere werkenden (bij ongevallen met letsel en verzuim)
  • mannen
  • allochtonen
  • werkenden met een lagere opleiding
  • werknemers (t.o.v. zelfstandigen)
  • werkenden in de bouwnijverheid, landbouw en visserij, industrie en delfstoffenwinning, ‘vervoer, opslag en communicatie’
  • werkenden in het midden- en grootbedrijf (10 werknemers en meer)
    Doorsturen:

    Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

    Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?