Deze pensioenfondsen gaan korten op de pensioenen

Honderdduizenden gepensioneerden krijgen vanaf april 2013 minder pensioen. Dan gaan 103 pensioenfondsen korten, terwijl 8 fondsen ook al op 1 april 2012 gemiddeld 6,8 procent gaan afstempelen. Een lijst van de Pensioenfederatie geeft meer inzicht in de staat van 80 pensioenfondsen.

De pensioenfondsen moeten korten op de pensioenen, omdat ze te weinig geld in kas hebben om in de toekomst alle pensioenen uit te kunnen keren. Veel fondsen zijn de financiële crisis niet goed genoeg doorgekomen. Ze moeten nu maatregelen treffen die ze zelf in hun herstelplannen hebben aangegeven.

Lijst met 80 pensioenfondsen die gaan afstempelen
De Pensioenfederatie, de koepelorganisatie waar bijna alle pensioenfondsen bij zijn aangesloten, heeft de fondsen die een verlaging van de pensioenen hebben aangekondigd gevraagd om hun gegevens te mogen opnemen op een openbare lijst met een overzicht van fondsen die gaan afstempelen.

Tachtig fondsen hebben aan dit verzoek voldaan. Op de lijst staan de namen van de pensioenfondsen met daarbij de dekkingsgraden en de percentages waarmee zij moeten gaan korten. Uit de lijst blijkt dat de voorgenomen kortingspercentages sterk variëren. Gemiddeld bedraagt de voorgenomen korting circa 2,3 procent.

Acht fondsen korten al per 1 april 2012
Met acht pensioenfondsen gaat het zo slecht, dat zij al per 1 april 2012 een korting doorvoeren. Dat zijn de pensioenfondsen Cultuur, ISS, Norit Pensioenfonds, Openbare Apothekers, Royal Leerdam, Tandartsen, Total en Vlakglas & Verf. In totaal worden hierdoor 17 duizend actieve deelnemers geraakt, 9 duizend gepensioneerden en 33 duizend 'slapers' (die pensioenaanspraken hebben, maar nu niet meer actief deelnemen in het fond, bijvoorbeeld omdat ze een andere baan hebben).

De totale pensioenverplichtingen van deze fondsen bedraagt 2,9 miljard. Het gaat hier om fondsen die verleden jaar al een voorwaardelijke korting hebben aangekondigd of fondsen die ervoor kiezen om een korting eerder door te voeren. De gewogen gemiddelde korting die deze 8 fondsen willen doorvoeren, is 6,8%.

DNB laat herstelplannen uitvoeren
Begin februari hebben 298 fondsen een evaluatie van hun herstelplannen ingeleverd bij toezichthouder De Nederlandse Bank (DNB). Toetsmoment was de financiële situatie van de fondsen per 31 december 2011. In de herstelplannen geven de pensioenfondsen aan wat ze moeten doen als hun dekkingsgraad niet tijdig boven de minimaal benodigde 105 procent kan komen.

De fondsen kunnen premies verhogen, werkgevers en werknemers laten bijstorten, een achtergestelde lening nemen, of als uiterste maatregel ook pensioenenaanspraken en –uitkeringen korten. 117 fondsen hebben aangegeven aanvullende maatregelen te moeten nemen.

103 pensioenfondsen gaan korten
In totaal 103 pensioenfondsen moeten overgaan tot een kortingsmaatregel. Dit raakt in totaal circa 7,5 miljoen actieve deelnemers, gepensioneerden en pensioendeelnemers die inmiddels van werkgever zijn gewisseld ('slapers'). De totale pensioenverplichtingen van deze fondsen bedraagt ongeveer 390 miljard.

De gewogen gemiddelde korting die fondsen hebben opgenomen in hun evaluatie bedraagt 2,3 procent. 34 fondsen hebben aangegeven meer dan 7% te korten; hiervan willen 15 fondsen van de mogelijkheid gebruik maken de korting te maximeren op 7%.

Afstempelen vanaf 1 april 2013
Voor de meeste fondsen geldt dat korten pas op 1 april 2013 aan de orde is. Een definitief besluit hierover wordt door de fondsen genomen op basis van de financiële positie van eind 2012. Op deze wijze wordt voorkomen dat de noodzaak van een korting wordt gebaseerd op één meetmoment. De Pensioenwet schrijft voor dat de betrokkenen uiterlijk één maand voordat de korting ingaat geïnformeerd moeten worden.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 445 exclusieve vakartikelen en 301 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?