Sinds vandaag is het kabinet Rutte III een feit. De nieuwe bewindslieden mogen op de foto, maken kennis met hun ministerie én met elkaar. Het is nog even wennen, maar de minister van SZW heet nu Wouter Koolmees. Met welke bewindslieden krijgen HR-professionals de komende tijd direct te maken en welke anderen hebben kennis van ons vak? Personeelsnet kleurt hier het HR-gehalte van Rutte III in.
Dat het nieuwe kabinet weer onder leiding staat van een voormalig HR-manager, zal bij de meeste HR-vakgenoten wel bekend zijn. Maar in het kabinet zitten meer bewindspersonen die affiniteit hebben met HR. Een overzicht van het HR-gehalte in dit kabinet.
Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Wouter Koolmees (D66) is de nieuwe minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Koolmees is via de mavo en havo opgeklommen naar een universitaire studie. Hij is goed met cijfers: Koolmees werkte zeven jaar op het ministerie van Financiën, onder andere als hoofd begrotingsbeleid. In 2010, zijn eerste jaar als Kamerlid, werd hij verkozen tot politiek talent van dat jaar.
Als Tweedekamerlid hield Wouter Koolmees zich al bezig met sociaaleconomische onderwerpen als inkomens- en arbeidsmarktbeleid, ontslagregelingen, arbeidsverhoudingen en pensioenen. Dat zijn ook grotendeels de terreinen waar Koolmees zich als nieuwe minister van SZW mee gaat bezighouden.
Staatssecretaris op het ministerie van SZW is Tamara van Ark (VVD). Na een studie bestuurskunde op de Erasmus Universiteit Rotterdam, werd van Ark onder andere wethouder Werk en Inkomen in Nieuwerkerk aan den IJssel. Ook was zij teamchef Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Rotterdam-Feijenoord. Sinds 2010 was zij lid van de Tweede Kamer.
Ministerie van Economische Zaken
De nieuwe minister van EZ, Eric Wiebes, was hiervoor als staatssecretaris verantwoordelijk voor de Belastingdienst. De meeste HR-vakgenoten kennen hem daardoor vooral vanwege de rommelige invoering van de Wet DBA die de VAR moest opvolgen. Maar zzp’ers, opdrachtgevers en HR-professionals kunnen opgelucht ademhalen, omdat het nieuwe kabinet de Wet DBA helemaal terugtrekt.
Wiebes krijgt een nieuwe kans als minister van Economische Zaken. Op dit ministerie was hij eerder al directeur Marktwerking, plaatsvervangend secretaris-generaal en interim-directeur Communicatie. Later werd Wiebes wethouder in Amsterdam, waar hij de vastgelopen aanleg van de Noord-Zuidmetrolijn wist vlot te trekken. Naast alle economische aangelegenheden, wordt Wiebes ook verantwoordelijk voor klimaatverandering, luchtemissies industrie, emissierechten. Daar zullen bedrijven de komende periode veel mee te maken krijgen.
Mona Keizer wordt namens het CDA onder andere verantwoordelijk voor het MKB, ondernemerschap, digitalisering en het aanpakken van de regeldruk. De nieuwe staatssecretaris voor Economische Zaken heeft veel ervaring in verschillende lokale bestuursfuncties. In 2006 werkt ze als advocaat en gecertificeerd mediator. In 2007 wordt zij wethouder van Purmerend. In 2012 wordt Mona Keijzer Tweede Kamerlid voor het CDA, met de portefeuille langdurige zorg.
Belastingdienst
De opvolger van Eric Wiebes moet onder meer een nieuw systeem ontwerpen dat de VAR definitief opvolgt. Menno Snel (D66) is dus een naam die we de komende tijd nog veel gaan horen. Snel wordt als staatssecretaris verantwoordelijk voor de Belastingdienst, een lastig dossier. De nieuwe bewindsman heeft jarenlange ervaring als ambtenaar bij zijn eigen ministerie. Verder werkte hij bij het Internationaal Monetair fonds. Snel kan ook zijn kennis en ervaring inzetten voor de hervorming van het pensioenstelsel, want de staatssecretaris heeft twee jaar gewerkt als directeur strategie en beleid bij pensioenuitvoerder APG Groep.
Ministerie van onderwijs en Wetenschappen
Ingrid van Engelshoven (D66) is de nieuwe minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Van Engelshoven heeft verschillende consultancyfuncties vervuld, maar was ook 7 jaar wethouder van onderwijs en kennisinnovatie in Den Haag. Verder was de minister directeur van de Stichting Verantwoord Alcoholgebruik (STIVA).
Andere bewindspersonen met HR-kennis
Vicepremier Carola Schouten (ChristenUnie) is minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Maar Schouten begint haar loopbaan in 2000 bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, waar ze onder meer beleidsmedewerker werk en inkomen is. Zes jaar later wordt Schouten beleidsmedewerker van de Tweede Kamerfractie van de ChristenUnie. Ze werkt er als coördinator beleid en senior beleidsmedewerker financiën en sociale zaken. Schouten houdt zich vanaf 2011 ook als Tweedekamerlid bezig met sociale zaken, werkgelegenheid en pensioenen.
Velen zullen de nieuwe minister van Minister van Justitie en Veiligheid kennen van zijn columns over arbeidsrecht en lezingen bij HR-congressen. Want Ferdinand Grapperhaus is sinds 1984 advocaat gespecialiseerd in arbeidsrecht. De nieuwe Justitieminister is vooral bekend door zijn werk op het gebied van collectieve arbeidsgeschillen, medezeggenschapszaken, individuele arbeidskwesties en de advisering van raden van bestuur.
Premier Mark Rutte gaat nu het derde kabinet met zijn naam leiden. Wie had dat kunnen denken, toen Rutte in 1992 in dienst trad bij Unilever, vers van de universiteit. Tot 1997 is hij als HR-manager bij Unilever verantwoordelijk voor opleiding en training van medewerkers. In 1997 wordt hij personeelsmanager bij Calvé in Delft, een onderdeel van Unilever. Vervolgens treedt hij in 2002 als personeelsdirecteur in dienst van de IgloMora Groep BV, een dochter van Unilever. Rutte was verder staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het eerste en tweede kabinet-Balkenende (22 juli 2002 tot 17 juni 2004).