Door taaksplitsing kan Wajonger werklast verminderen

Maar onbekend, maakt ook hier onbemind.

Vier van de tien HR-professionals (42 procent) is bereid om een Wajonger in dienst te nemen, als dat de werklast verminderd. Dat blijkt uit onderzoek van TNS NIPO Consult, in opdracht van CrossOver en de Verenigde Arbeidskundige Compagnie. In Nederland zijn nu 167.000 jongeren met een arbeidshandicap die samen tot 2 miljard euro aan uitkeringen ontvangen.

Bijna een kwart van de HR-professionals ziet ruimte in de organisatie om taken te splitsen in simpele werkzaamheden. Daardoor zou ruim de helft van het werk dat nu blijft liggen, door Wajongers gedaan kunnen worden, aldus de HR-professionals.

Extra aandacht
HR-profesionals die niet van plan zijn een Wajonger aan te nemen, zien daar van af vanwege de extra tijd en aandacht die je aan een Wajonger moet schenken. Bovendien zien ze er de toegevoegde waarde niet van.

HR-professionals die het in dienst nemen van Wajongers wel zien zitten, noemen het verlagen van de werklast, het opknappen van eenvoudige klussen en ‘het sociale gezicht’ van de onderneming als belangrijkste drijfveren.

Onbekend, onbemind
Uit het onderzoek blijkt dat ook hier het adagium ‘onbekend maakt onbemind’ opgaat. HR-professionals die bekend zijn met de Wajong-regeling, overwegen anderhalf maal zo vaak een Wajonger in dienst te nemen dan hun collega's die niet bekend zijn met de regeling.

Binnenkort start TNS NIPO met een website waar HR-professionals vanuit heel Nederland ideeën kunnen uitwisselen over Wajongers en het bedrijfsleven.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?