Door verzuim gaat 5% van werktijd verloren
Tandartsbezoek en ziekte zijn de voornaamste oorzaken van verzuim.
Door verschillende vormen van verzuim, werken medewerkers gemiddeld bijna 5% minder dan in de arbeidsovereenkomst staat. Het verlies wordt ten dele gecompenseerd door extra gewerkte uren, maar dat verschilt sterk per sector. Dat meldt het CBS.
In 2004 was het urenverlies in Nederland iets minder dan 5 procent. Overwerk, zowel betaald als onbetaald, zorgde voor bijna 3 procent extra gewerkte uren. Bij de oorzaken van de uren die verloren gaan, overheerst het ziekteverzuim. Daarnaast spelen de uren voor kort verzuim (bijvoorbeeld tandartsbezoek) en weerverlet een belangrijke rol. De uren die niet gewerkt worden wegens ouderschapsverlof en stakingen, leggen weinig gewicht in de schaal.
Het ging in de periode 2001-2004 wel steeds beter, want zowel het percentage extra gewerkte uren als het percentage minder gewerkte uren nam licht af. Dit komt door de slechte economische situatie en de terugloop van de werkgelegenheid. In zo’n periode wordt er minder betaald overwerk verricht en neemt het ziekteverzuim af. Daarnaast zijn er in de afgelopen jaren maatregelen getroffen die het ziekteverzuim hebben teruggedrongen.
Op bedrijfstakniveau bestaan er aanzienlijke verschillen in het percentage urenverlies en extra uren. In de bedrijfstak vervoer en communicatie wordt het meest overgewerkt: bijna 8 procent van het aantal overeengekomen uren. In de bouwnijverheid is het urenverlies met 7 procent het grootst. Dat komt door het weerverlet, dat de laatste jaren voor ongeveer 2 procent verlies aan werkuren zorgt. De landbouw is de bedrijfstak met het minste urenverlies.