In driekwart (77 procent) van de vorig jaar afgesloten cao’s, hebben vakbonden en werkgevers een afspraak gemaakt over duurzame inzetbaarheid van werknemers. Vooral afspraken over flexibele inzet en werkuren (49 procent van de cao’s) zijn populair.
Opvallend bij de afspraken over duurzame inzet is, dat deze zowel in het voordeel van de werkgever, als de werknemer zijn. Een voorbeeld daarvan zijn de afspraken mantelzorg, meldt werkgeversvereniging AWVN in haar maandelijkse bericht over het verloop van de cao-onderhandelingen.
AWVN is de belangrijkste arbeidsvoorwaardenadviseur van werkgevers en betrokken bij het merendeel van alle 900 Nederlandse cao’s en arbeidsvoorwaardenregelingen in Nederland.
Extra’s voor alle personeelsleden
In 2015 groeide het aantal banenplannen in cao’s, bijvoorbeeld voor mensen met een arbeidsbeperking. In 46 procent van de cao’s werd daarover een afspraak gemaakt, tegenover 33 procent in 2014.
Verder worden in steeds meer cao’s extra vrije dagen en andere voordelen voor oudere werknemers (zogenaamde ‘ontziemaatregelen’) ingeruild tegen extra’s voor alle personeelsleden. Ook lijken allerlei toeslagen – bijvoorbeeld voor werken in de avonduren – te verdwijnen.
Lonen stijgen 1,44 procent
In december kwamen 32 cao’s tot stand, een normaal aantal voor de laatste maand van het jaar. De december-cao’s kennen een gemiddelde loonafspraak van 1,44 procent. Het jaargemiddelde voor 2015 blijft daarmee 1,5 procent.
Opvallend is dat de hoogte van de loonafspraken in 2015 sterk samenhangt met de bedrijfsactiviteit(en). In industriële sectoren zoals voedingsmiddelen en chemie zijn de afspraken met 1,8 procent ruim hoger dan het gemiddelde. Vervoer, detailhandel en zakelijke dienstverlening sluiten de rij met gemiddelden die maar net boven de 1 procent uitkomen.