Onder druk van het management heeft de afgelopen jaren ook in het HR-beleid vaak de korte termijn voorop gestaan. Deze kritiek uitte managementgoeroe Henry Mintzberg onlangs. Maar wat is het alternatief? Duurzaam personeelsbeleid? Maar wat is dat dan? Mintzberg heeft met zijn kritiek vooral oog op het Amerikaanse bedrijfsleven, waar werknemers naar believen worden ontslagen als de winst niet hoog genoeg is. "Grote hoeveelheden mensen ontslaan en verwachten dat de achterblijvers de last dragen voordat ze opgebrand zijn is inderdaad productief – totdat de lange termijn gevolgen zichtbaar worden", aldus de Canadese hoogleraar aan de McGill University in Montreal. Uitgeblust na hun 45e In reactie op het Personeelslog-artikel over de visie van Mintzberg pleit Henriët Veen voor een duurzaam personeelsbeleid. Zij heeft jaren ervaring in het HR-vak en werkt nu bij carrièresite Utilo. "Zo vaak zie je mensen die opgebrand en uitgeblust zijn na hun 45e, omdat ze in het spitsuur van hun leven alles tegelijk moeten doen, kinderen krijgen, oud en ziek wordende ouders, carriere maken. En als die werknemers dan uitgeblust zijn, worden ze op een zijspoor gezet. Kapitaalvernietiging volgens mij." Als het aan Veen ligt, is het hard nodig dat we nadenken over een duurzaam personeelsbeleid "waarbij we mensen zodanig inzetten dat hun potentieel benut wordt, kan ook op latere leeftijd". Als onderwerpen voor een duurzaam personeelsbeleid noemt ze: waar zet je mensen op in, hoe beloon je mensen, wat beloon je, hoe bereik je resultaten op een menselijke manier, hoe ga je om met ziekte (stuur je alleen op zo snel mogelijke terugkeer, of kijk je ook naar oorzaken)? Op de agenda? Vind jij dat als gevolg van de crisis ook de verduurzaming van personeelsbeleid op de agenda moet komen? Hoe moet dat eruit zien? Wat betekent dit voor werkgevers, en voor werknemers? Past dit in de flexibiliseringstrend, in een tijd dat werkgever en werknemer zich hooguit voor enkele jaren aan elkaar willen verbinden? En wat komt er bij kijken om duurzaam personeelsbeleid mogelijk te maken? Reageer via een mailtje naar personeelslog@gmail.com of geef je mening onderaan dit artikel.
Onder druk van het management heeft de afgelopen jaren ook in het HR-beleid vaak de korte termijn voorop gestaan. Deze kritiek uitte managementgoeroe Henry Mintzberg onlangs.
Maar wat is het alternatief? Duurzaam personeelsbeleid? Maar wat is dat dan?
Mintzberg heeft met zijn kritiek vooral oog op het Amerikaanse bedrijfsleven, waar werknemers naar believen worden ontslagen als de winst niet hoog genoeg is. "Grote hoeveelheden mensen ontslaan en verwachten dat de achterblijvers de last dragen voordat ze opgebrand zijn is inderdaad productief – totdat de lange termijn gevolgen zichtbaar worden", aldus de Canadese hoogleraar aan de McGill University in Montreal.
Uitgeblust na hun 45e
In reactie op het Personeelslog-artikel over de visie van Mintzberg pleit Henriët Veen voor een duurzaam personeelsbeleid. Zij heeft jaren ervaring in het HR-vak en werkt nu bij carrièresite Utilo.
"Zo vaak zie je mensen die opgebrand en uitgeblust zijn na hun 45e, omdat ze in het spitsuur van hun leven alles tegelijk moeten doen, kinderen krijgen, oud en ziek wordende ouders, carriere maken. En als die werknemers dan uitgeblust zijn, worden ze op een zijspoor gezet. Kapitaalvernietiging volgens mij."
Als het aan Veen ligt, is het hard nodig dat we nadenken over een duurzaam personeelsbeleid "waarbij we mensen zodanig inzetten dat hun potentieel benut wordt, kan ook op latere leeftijd".
Als onderwerpen voor een duurzaam personeelsbeleid noemt ze: waar zet je mensen op in, hoe beloon je mensen, wat beloon je, hoe bereik je resultaten op een menselijke manier, hoe ga je om met ziekte (stuur je alleen op zo snel mogelijke terugkeer, of kijk je ook naar oorzaken)?
Op de agenda?
Vind jij dat als gevolg van de crisis ook de verduurzaming van personeelsbeleid op de agenda moet komen? Hoe moet dat eruit zien?
Wat betekent dit voor werkgevers, en voor werknemers? Past dit in de flexibiliseringstrend, in een tijd dat werkgever en werknemer zich hooguit voor enkele jaren aan elkaar willen verbinden? En wat komt er bij kijken om duurzaam personeelsbeleid mogelijk te maken?
Reageer via een mailtje naar personeelslog@gmail.com of geef je mening onderaan dit artikel.