Het zijn onzekere tijden, maar de Nederlandse economie blijft gestaag doorgroeien, naar 2 procent in 2017. Meer mensen vinden een baan en de koopkracht stijgt doordat het kabinet de lasten heeft verlicht.
Dat valt op te maken uit de laatste ramingen van het Centraal Planbureau.
Meer te besteden, meer werkgelegenheid
De consument geeft meer uit door een toename van het reëel beschikbaar inkomen, hogere werkgelegenheid en de doorwerking van de 5 miljard lastenverlichting.
In 2016 en 2017 gaat de productiegroei gepaard met een toename van de werkgelegenheid, vooral in de marktsector. Het arbeidsaanbod neemt eveneens toe, maar minder dan de werkgelegenheid. Per saldo resulteert een lichte daling van de werkloosheid naar 6,3% in 2017.
Minder uitkeringen, maar ook minder gasinkomsten
Door het herstel van de economie, en de lagere werkloosheid, geven we minder geld uit aan (WW-)uitkeringen. Het overheidstekort daalt dan ook naar 1,7% in 2016 en 1,2% van het bbp in 2017.
Het tekort had sneller kunnen dalen, maar om aardbevingen in Groningen te verminderen, pompen we minder gas op. Ook de prijs van het gas is gedaald, waardoor de gasbaten tegenvallen.
Pensioen gebruiken voor hypotheek?
Uit een bijgevoegde studie, blijkt dat Nederland kwetsbaar is door de grote hoeveelheid hypotheekschuld, terwijl er aan de andere kant enorme pensioenpotten zijn gespaard. De pensioenen vormen steeds vaker een speelbal van de financiële markten, zodat het aantrekkelijk kan zijn om het pensioenkapitaal te gebruiken voor hypotheekaflossing.
In de praktijk is dat nu niet mogelijk, maar het zou aan te bevelen zijn om hypotheken verplicht tot de helft af te lossen met pensioengeld. Dat kan dan gepaard gaan met lagere renteaftrek en minder pensioenopbouw.
Buitenwereld vormt grootste bedreiging
De open Nederlandse economie kan de komende jaren bedreigd worden door buitenlandse ontwikkelingen. Zo schaden de wisselende beurskoersen het investeringsklimaat. Ook een Brexit kan op termijn een negatief effect hebben op de Europese en Nederlandse economie. Dat geldt ook als de binnengrenzen in de EU zouden worden gesloten als reactie op de voortdurende instroom van asielzoekers.