Een loopbaan lang examen doen

Met het 'nee' tegen de versoepeling van de ontslagregels is het denken niet gestopt binnen de PvdA. Mariëtte Hamer, voorzitter van de PvdA-fractie in de Tweede Kamer, greep gisteren de viering van de Dag van de Arbeid aan om te pleiten voor regelmatige examens voor werknemers. "Werk gaat altijd voor uitkering", aldus Mariëtte Hamer in haar 1 mei-toespraak. De PvdA wil werknemers "weerbaar maken, zodat ze tegen een stootje kunnen in de toenemende open economieën en competitieve arbeidsmarkt". Iedere 5 jaar Voor Hamer betekent dit "scholen, kansen bieden en af en toe aan de hand te nemen". Daarom stelt zij voor dat "iedere werknemer de kans krijgt om iedere 5 jaar een kennistest te doen". "Alleen dan wordt ook duidelijk of hij/zij en de werkgever voldoende aan extra scholing hebben gedaan. Dat is minder vrijblijvend en werkt stimulerend", aldus het kamerlid. Helaas werkte Hamer haar idee niet verder uit. Hoe ziet zij deze tests in de praktijk? Hoeveel verschillende tests zijn er niet nodig om recht te doen aan loopbanen van werknemers? En welke consequenties moeten de examens hebben als een werknemer zakt? Voor de werkgever, maar ook voor de werknemer als deze de kansen niet heeft benut die zijn werkgever heeft geboden om zijn vak bij te houden. Scholingsbureaucratie Overigens pleitte minister Donner van Sociale Zaken al eerder voor een levenslange leerplicht. Dat het belangrijk is om te blijven investeren in kennis en vaardigheden van werknemers, daarover is iedereen het wel eens. Maar hoe kun je dat stimuleren op zo'n manier dat er geen grote scholingsbureaucratie in het leven wordt geroepen en dat het levenslang leren daadwerkelijk aansluit bij de motivatie van werknemers?

Mariëtte HamerMet het 'nee' tegen de versoepeling van de ontslagregels is het denken niet gestopt binnen de PvdA. Mariëtte Hamer, voorzitter van de PvdA-fractie in de Tweede Kamer, greep gisteren de viering van de Dag van de Arbeid aan om te pleiten voor regelmatige examens voor werknemers.

"Werk gaat altijd voor uitkering", aldus Mariëtte Hamer in haar 1 mei-toespraak. De PvdA wil werknemers "weerbaar maken, zodat ze tegen een stootje kunnen in de toenemende open economieën en competitieve arbeidsmarkt".

Iedere 5 jaar
Voor Hamer betekent dit "scholen, kansen bieden en af en toe aan de hand te nemen". Daarom stelt zij voor dat "iedere werknemer de kans krijgt om iedere 5 jaar een kennistest te doen".
"Alleen dan wordt ook duidelijk of hij/zij en de werkgever voldoende aan extra scholing hebben gedaan. Dat is minder vrijblijvend en werkt stimulerend", aldus het kamerlid.

Helaas werkte Hamer haar idee niet verder uit. Hoe ziet zij deze tests in de praktijk?
Hoeveel verschillende tests zijn er niet nodig om recht te doen aan loopbanen van werknemers? En welke consequenties moeten de examens hebben als een werknemer zakt? Voor de werkgever, maar ook voor de werknemer als deze de kansen niet heeft benut die zijn werkgever heeft geboden om zijn vak bij te houden.

Scholingsbureaucratie
Overigens pleitte minister Donner van Sociale Zaken al eerder voor een levenslange leerplicht.
Dat het belangrijk is om te blijven investeren in kennis en vaardigheden van werknemers, daarover is iedereen het wel eens. Maar hoe kun je dat stimuleren op zo'n manier dat er geen grote scholingsbureaucratie in het leven wordt geroepen en dat het levenslang leren daadwerkelijk aansluit bij de motivatie van werknemers?

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 456 exclusieve vakartikelen en 286 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?