Eerste commentaar op regeerakkoord is er al
Meningen over ‘VUT-straf’, herkeuringen en brugbanen.
Wijzigingen in de AOW, de zorg en de WIA. Het regeerakkoord van CDA, PvdA en CU wordt pas morgen of overmorgen officieel bekend gemaakt, maar het eerste commentaar op de uitgelekte plannen kan links en rechts al worden opgetekend. De reacties zijn vooralsnog afwachtend.
Vooral het voorstel om
mensen te ‘straffen’ als die voor hun 65e stoppen met werken, valt op. Volgens de uitgelekte plannen gaan deze mensen, als ze een aanvullend pensioen hebben vanaf 15 duizend euro,
meebetalen aan de AOW. De maatregel geldt vanaf 2011.
Volgens de vice-voorzitter van de FNV, Peter Gortzak, pakt het voorstel vooral onrechtvaardig uit voor mensen met lichamelijk zware beroepen. Volgens de FNV-bestuurder verdienen die mensen toch al de laagste inkomens, waardoor er geen sprake is van ‘eerlijk delen’.
Ook vraagt Gortzak zich af, of de volgende stap is dat ook de ‘mensen die werkloos worden, of arbeidsongeschikt, door de uitgelekte maatregel getroffen gaan worden’. De VVD spreekt al van ‘een eerste belastingverhoging’ van het nieuwe kabinet. Overigens krijgt, wie juist doorwerkt na het 65e jaar, een belastingkorting.
De
herkeuring van mensen die in de WAO zitten, gaat omlaag
van 50 naar 45 jaar. Daardoor hoeven 100 duizend minder arbeidsongeschikten naar de keuringsarts. Volgens CNV-voorzitter Paas is dat ‘goed nieuws’. De vakbond heeft altijd al bezwaren gehad tegen het herbeoordelen van oude arbeidsongeschikten met nieuwe criteria. De vakbondsvoorzitter ‘gaat er wel van uit dat de nieuwe afspraken ook gelden voor 45-plussers die al herbeoordeeld zijn’.
Het nieuwe kabinet reserveert verder 700 miljoen euro om
gedeeltelijk arbeidsgeschikten aan werk te helpen. Daarvoor komen er nieuwe Melkertbanen (straks: 'brugbanen') en nieuwe loonkostensubsidies voor bedrijven die voormalig arbeidsongeschikten in dienst nemen.
Sommige punten blijven ongewijzigd. Zo laten de partijen het
ontslagrecht voorlopig met rust en wordt ook de
kinderopvang niet gratis. Wel komt er 750 miljoen euro om de kinderopvang te verbeteren en goedkoper te maken.
Het basispakket van de
zorgverzekering wordt uitgebreid, waardoor de anticonceptiepil en de halfjaarlijkse tandartscontrole weer vergoed worden. De laagstbetaalden ontvangen bovendien een hogere zorgtoeslag. De no-claim verdwijnt na twee jaar alweer. Daarvoor in de plaats komt nu een eigen risico van 150 euro per jaar. Chronisch zieken en gehandicapten worden hiervan uitgezonderd.
Het kabinet wil over de uitvoering van de plannen
binnen 100 dagen afspraken maken met de sociale partners, met organisaties in de zorg en met andere maatschappelijke sectoren.