Werkgevers en personeelsverenigingen die collectieve zorgverzekeringen aanbieden, moeten opletten of de premie volgend jaar wel omlaag gaat. Volgens het kabinet kan de premie zeker dalen met 24 euro per jaar, maar of dat ook altijd gebeurt is vraag.
De premies kunnen omlaag omdat de kosten in de zorg voor het eerst dalen, zorgverzekeraars in 2014 minder behandelingen inkopen en daar ook minder voor betalen. Daardoor zouden de premies omlaag kunnen, maar het is nog maar de vraag of dat ook echt gebeurt, stelt het ING Economisch Bureau.
Zorgtarieven met 1,6 procent omlaag
Zorgverzekeraars en gezondheidsinstellingen onderhandelen nog met elkaar over de tarieven voor volgend jaar. Verzekeraars kopen voor 2014 minder behandelingen in tegen lagere tarieven, is de verwachting die de zorginstellingen uitspreken. Ze denken dat de tarieven komend jaar daarom met gemiddeld 1,6% zullen dalen.
Het ministerie van Volksgezondheid heeft becijferd dat de jaarlijkse premie met ongeveer 24 euro kan dalen. Het kabinet heeft verder besloten dat er volgend jaar vrijwel geen wijzigingen plaatsvinden in de basisverzekering. Wel zal het eigen risico met 10 euro verhoogd worden tot 360 euro.
Premies zorgverzekering half november bekend
Vanaf begin oktober zullen de eerste verzekeraars hun tarieven bekendmaken. Rond half november moeten alle premies bekend zijn. De zorgverzekeraars houden het kruit nog droog. Een daling van de premie is geen vanzelfsprekendheid, want er moeten aanzienlijke reserves worden aangehouden, is het argument van de branche.
Op het eerste gezicht zou de daling van de zorgkosten erop kunnen wijzen dat er ruimte is voor premieverlaging, meent Erwin Winkel, sectormanager gezondheidszorg van de ING. Maar Winkel wijst er ook op dat verzekeraars meer taken krijgen waarvoor zij kosten moeten maken, ‘zoals verantwoordelijkheden die nu nog onder de AWBZ vallen. Voorbeelden zijn de verpleging en de langdurige geestelijke gezondheidszorg’.
Nederlanders letten meer op zorgpremie
Nederlanders zijn intussen wel alerter geworden op de kosten die ze maken voor hun zorgpremie. Vergelijkingssite Independer stelt op basis van een onderzoek door Zorgwijzer dat een op de tien Nederlanders komend jaar wil overstappen naar een andere zorgverzekeraar. In 2013 stapte 8,3 procent van de Nederlanders over, het hoogste percentage sinds 2007. Verzekerden zijn meestal wel tevreden over hun verzekeraar, maar denken ergens anders een scherpere premie te kunnen krijgen.