Erkende opleiding afgestemd op werkervaring cursist

Ervaring telt nu overal gelijk mee voor diploma.

Het verzilveren van levens- en werkervaring in een erkend diploma, wordt binnenkort eenvoudiger. Dat kan met een opleiding die rekening houdt met de Erkenning van Verworven Competenties (EVC). De essentie van EVC is het erkennen dat leren niet alleen gebeurt via het formele onderwijs. Kennis en ervaring tellen mee om een officieel erkend diploma te behalen. Een convenant biedt nu de garantie dat een diploma via EVC overal in Nederland evenveel waard is.

In het convenant staan afspraken waardoor EVC onafhankelijk is geworden van de onderwijsinstelling, waardoor meer maatwerk mogelijk is. Het convenant is ondertekend door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), werkgevers– en werknemersorganisaties, onderwijskoepels en het CWI. De partijen hebben ook afgesproken dat er een register komt van erkende EVC-aanbieders. Ook zijn de competenties van de EVC-beoordelaars vastgelegd.

Het kenniscentrum EVC ( www.kenniscentrumevc.nl ) stelt dat de eisen van de arbeidsmarkt zo snel veranderen, dat niemand ooit is uitgeleerd. Mensen moeten zich flexibel aan nieuwe omstandigheden kunnen aanpassen.

De essentie van EVC is dat leren niet alleen gebeurt in het onderwijs, maar ook in andere leeromgevingen en via talloze andere manieren van leren. Het gaat dus niet zozeer om ‘leren’ maar om ‘ontwikkelen’. De drempel om op volwassen leeftijd alsnog aan een volwaardige opleiding te beginnen, wordt zo verlaagd.

De ministeries van OCW en SZW willen voor oktober 2007 20.000 extra EVC-trajecten realiseren. Het is belangrijk dat in Nederland het gemiddelde opleidingsniveau stijgt om een goede concurrentiepositie te behouden. Werknemers en werkzoekenden met erkende diploma’s op zak, hebben een sterkere positie op de arbeidsmarkt.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?