Extra geld voor stageplaatsen en scholing

Akkoord op ‘werktop’ van kabinet met werkgevers en werknemers.

Op de werktop van 1 december hebben het kabinet, de vakbonden en werkgeversorganisaties afspraken gemaakt over stages en bijscholing. Inzet van de werktop was om groepen die moeilijk aan het werk komen, zoals laagopgeleiden, jongeren, allochtonen en oud-WAO-ers een steun in de rug te geven.

De werktop, die plaatsvond als uitkomst van het Najaarsoverleg, was eerder afgeblazen omdat het kabinet geen extra geld wilde uittrekken voor de wensen van de vakbonden. Nu worden de afspraken wel ondersteund met extra budget, waardoor de partijen tevreden uit elkaar zijn gegaan.

Meer stageplaatsen voor jongeren, meer geld voor het voorkomen van voortijdig schooluitval en een sluitende aanpak voor herkeurde wao’ers zijn hoofdpunten van het akkoord. Het kabinet trekt daarom volgend jaar 75 miljoen euro extra uit voor stageplaatsen en scholing. Daarvan gaat 35 miljoen euro naar stageplaatsen voor leerlingen in het middelbaar beroepsonderwijs (MBO). Aan scholing van werknemers besteedt het kabinet 40 miljoen. Voor het voorkomen van vroegtijdige schoolverlating in het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (VMBO) stelt het kabinet indien nodig volgend jaar 60 miljoen euro beschikbaar.

Werkgevers-voorzitter Wientjes vindt de plannen belangrijk omdat nu ‘alles op alles moet worden gezet om te voorkomen dat het herstel van de economie vastloopt in een tekort aan geschikte mensen.’ De VNO-NCW-voorzitter denkt dat het akkoord mensen die nu langs de kant staan kansen biedt om aan het werk te komen.

CNV-voorzitter René Paas vindt dat de rode draad van alle afspraken dat ‘voorkomen beter is dan genezen.’ Het CNV is tevreden over de stageplaatsen voor jongeren en het geld voor het voorkomen van voortijdig schooluitval. Met de behaalde resultaten over de WAO is Paas minder tevreden. Zo zat een inkomensgarantie voor herkeurde WAO-ers er niet in omdat werkgevers het kabinet dit niet willen. Paas is wel positief over de concrete afspraken van de ‘sluitende aanpak’ voor herkeurde WAO’ers. Hierdoor komen er uitgebreidere reïntegratietrajecten en een betere controle of die ook daadwerkelijk effectief zijn.

Ook de FNV is blij dat het gelukt is om afspraken te maken over meer stageplaatsen en werkervaringsplaatsen. FNV-voorzitter Jongerius spreekt van een ‘winstpunt’ voor WAO-ers dat nu ‘helder is opgeschreven dat we naar een sluitende aanpak streven.’
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 445 exclusieve vakartikelen en 302 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?