Het verbeteren van de inzetbaarheid van werknemers komt weer hoger op de agenda van HR-professionals. Juhani Ilmarinen, de Finse goeroe op dit gebied, is de komende twee Weken van het Werkvermogen in Nederland om zijn evangelie van de Work Ability Index te verkondigen. Bijna twee jaar geleden heeft de stichting Blik op Werk de Nederlandse versie geïntroduceerd van de Work Ability Index. Middenin een economische crisis was dat géén ideaal moment. Veel HR-professionals en managers hadden wel wat anders aan hun hoofd. Weken van het Werkvermogen Nu de economische crisis grotendeels bedwongen lijkt, hoopt Blik op Werk de Work Ability Index opnieuw te kunnen agenderen met de Weken van het Werkvermogen (17 tot en met 28 januari). Daarvoor heeft Blik op Werk Ilmarinen, de Finse grondlegger van de Index, uitgenodigd. Ilmarinen ziet werkvermogen als de mate waarin een werknemer zowel lichamelijk als geestelijk in staat is om zijn huidige werk uit te voeren. Daarbij bestaat er een veelvoud aan factoren die het individueel werkvermogen beïnvloeden. Deze komen allemaal aan bod in de uitgebreide Work Ability Index-vragenlijst die de werknemer op vrijwillige basis invult. Volgens de Finnen is de index een goede voorspeller van iemands inzetbaarheid nu en in de toekomst. De test herkent ook vroegtijdig (gezondheids-)risico’s. Kritiek De Work Ability Index blijkt overigens niet hèt tovermiddel te zijn om de inzetbaarheid van werknemers te bevorderen. Volgens critici is de toegevoegde waarde beperkt. Het instrument meet weliswaar de inzetbaarheid, maar biedt geen oplossing. "De WAI bevestigt wat de werkgever al weet: dat de medewerker of organisatie ziek is. De oorzaken blijven echter onduidelijk, de aanpak daarmee onder de maat." Evenals het concurrerende initiatief het Nationale Inzetbaarheidsplan vraagt WAI veel van werkgevers. Voor de meesten van hen is een dergelijke complexe aanpak alleen de moeite waard als de arbeidsmarkt daadwerkelijk zo krap wordt dat zij géén andere keus hebben dan te investeren in de lange termijn-inzetbaarheid van zittende werknemers. Daar helpt géén Finse hoogleraar aan. Ook via Twitter kun je Personeelslog volgen: Twitter.com/Personeelslog.
Het verbeteren van de inzetbaarheid van werknemers komt weer hoger op de agenda van HR-professionals.
Juhani Ilmarinen, de Finse goeroe op dit gebied, is de komende twee Weken van het Werkvermogen in Nederland om zijn evangelie van de Work Ability Index te verkondigen.
Bijna twee jaar geleden heeft de stichting Blik op Werk de Nederlandse versie geïntroduceerd van de Work Ability Index. Middenin een economische crisis was dat géén ideaal moment. Veel HR-professionals en managers hadden wel wat anders aan hun hoofd.
Weken van het Werkvermogen
Nu de economische crisis grotendeels bedwongen lijkt, hoopt Blik op Werk de Work Ability Index opnieuw te kunnen agenderen met de Weken van het Werkvermogen (17 tot en met 28 januari). Daarvoor heeft Blik op Werk Ilmarinen, de Finse grondlegger van de Index, uitgenodigd.
Ilmarinen ziet werkvermogen als de mate waarin een werknemer zowel lichamelijk als geestelijk in staat is om zijn huidige werk uit te voeren. Daarbij bestaat er een veelvoud aan factoren die het individueel werkvermogen beïnvloeden.
Deze komen allemaal aan bod in de uitgebreide Work Ability Index-vragenlijst die de werknemer op vrijwillige basis invult. Volgens de Finnen is de index een goede voorspeller van iemands inzetbaarheid nu en in de toekomst. De test herkent ook vroegtijdig (gezondheids-)risico’s.
Kritiek
De Work Ability Index blijkt overigens niet hèt tovermiddel te zijn om de inzetbaarheid van werknemers te bevorderen.
Volgens critici is de toegevoegde waarde beperkt. Het instrument meet weliswaar de inzetbaarheid, maar biedt geen oplossing. "De WAI bevestigt wat de werkgever al weet: dat de medewerker of organisatie ziek is. De oorzaken blijven echter onduidelijk, de aanpak daarmee onder de maat."
Evenals het concurrerende initiatief het Nationale Inzetbaarheidsplan vraagt WAI veel van werkgevers.
Voor de meesten van hen is een dergelijke complexe aanpak alleen de moeite waard als de arbeidsmarkt daadwerkelijk zo krap wordt dat zij géén andere keus hebben dan te investeren in de lange termijn-inzetbaarheid van zittende werknemers. Daar helpt géén Finse hoogleraar aan.
Ook via Twitter kun je Personeelslog volgen: Twitter.com/Personeelslog.