Flexibel verlof verhoogt productiviteit
Met werkgevers en werknemers valt te praten over innovatief verlof.
Werkgevers en werknemers willen best overleggen over het flexibel inzetten van verlof, maar dan moeten ze het wel echt samen kunnen regelen, zonder beklemmende regeltjes. Dat staat in een onderzoeksrapport van de Stichting Maatschappij en Onderneming (SMO) in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.
Aanleiding van het rapport is het belang van langer werken en het verhogen van
de arbeidsproductiviteit voor de Nederlandse economie. Minister Brinkhorst (EZ) denkt dat de economie zo beter bestand is tegen de vergrijzing en de toenemende internationale concurrentie.
Voorbeelden van innovatief omgaan met verlofdagen zijn `terugkomdagen´, waarbij werknemers thuis blijven bij overcapaciteit, maar bij ondercapaciteit extra uren werken. Ook het uitruilen van arbeidsvoorwaarden is mogelijk een oplossing.
Uit het onderzoek blijkt dat werkgevers behoefte hebben om vakantie-, verlof- en ADV-dagen beter af te stemmen op de wisselende werkdruk. Verder willen zij graag de zogenoemde `stuwmeren´ aan opgebouwde vrije dagen bij werknemers tegen gaan. Een struikelblok voor werknemers is nu nog dat er te veel onduidelijke verlofvormen zijn. Het bundelen van de bovenwettelijke verlofregelingen kan dan een oplossing.
Het rapport gaat ook in op de mogelijkheden om verlofdagen productief in te zetten. Zo wordt de mogelijkheid geschetst voor het omzetten van leeftijdsgerelateerde vrije dagen in scholingsdagen. Daarmee verbetert de employability van de werknemer vanaf het moment dat zijn aantrekkelijkheid voor de markt zou kunnen verminderen.
Voorwaarde is wel dat er op decentraal niveau afspraken worden gemaakt. Werkgevers en werknemers hechten sterk aan een grote mate van individuele keuzevrijheid. Ook de levensloopregeling kan hiervoor worden benut, maar dat gebeurt nog maar weinig.