FNV wijst op risico`s nano-technologie voor werknemers
Geheimzinnigheid staat debat over gevaren in de weg.
Ongeveer 250 bedrijven in Nederland werken met nano-technologie. Aan veel producten worden nano-deeltjes toegevoegd. Ze zitten in verf, bijvoorbeeld, maar ook in cosmetica en frisdranken. Nano-deeltjes zijn onwaarschijnlijk klein, maar hebben toch werkzame kracht. Bijvoorbeeld om de invloed van verpakkingen op het product tegen te gaan, of om verschillende vitamines stabiel te houden in crème of frisdrank.
Nanotechnologie is nieuw en nog niet breed bekend. Vakbond FNV erkent dat nanotechnologie grote mogelijkheden heeft. Maar tegelijkertijd stelt de vakcentrale dat er nog veel onbekende risico’s op de loer liggen. Daarom wil de bond een breed publiek debat starten.
Maar bedrijven doen volgens FNV-federatiebestuurder Leo Hartveld veel te geheimzinnig over nano-deeltjes. Als de FNV aanklopt voor informatie, willen ze niets loslaten over de risico’s van het werken met de nieuwe technologie. Hierdoor zijn de risico’s die werknemers lopen, moeilijk in te schatten.
Beschermingsmaatregelen onvoldoende
Nanodeeltjes zijn onwaarschijnlijk klein. Ze worden gemaakt van synthetische en natuurlijke stoffen. Wetenschappers peuteren daarbij aan moleculen en atomen. De deeltjes hebben een omvang onder de 100 nanometer en zijn daarmee vele duizenden malen kleiner dan de dikte van een menselijke haar.
De deeltjes zijn zo klein, dat de vakbond vreest dat de geijkte beschermingmaatregelen, zoals ventilatie en het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen, ontoereikend zijn.
Kennis Arbeidsinspectie
De vakbond maakt zich ook zorgen of de overheid wel voldoende doet om werknemers tegen de gevaren van het werken met nano-deeltjes te beschermen. Hartveld betwijfeld of de huidige wetgeving voldoende beschermende handvatten heeft om nano-risico’s tegen te gaan, zoals de regering stelt.
Zo vraagt de bondsbestuurder zich af, of de Arbeidsinspectie wel voldoende kennis in huis heeft over deze nieuwe technologie.