FNV voorzitter Ton Heerts wil een brede beweging starten met andere maatschappelijke organisaties. Zij moeten samen een sociale en duurzame agenda opstellen, waarmee ze de politiek gaan beïnvloeden.
FNV-voorzitter Ton Heerts
Volgens vakbondsvoorzitter Heerts is er in ons land “een breed gevoeld onbehagen tegen uitbuiting van werkenden, het korte termijn rendementsdenken en tegen uitbuiting van onze leefomgeving.” Door samen te werken met meer maatschappelijke organisaties, wil de FNV sterker invloed krijgen op politiek beslissingen.
Verder kijken dan werk
Bij de samenwerking wil Heerts “breder kijken dan alleen werk en verder kijken dan de korte termijn. Duurzaamheid is, naast een goede sociale zekerheid, belangrijk voor de toekomst, ook voor de arbeidsmarkt.”
De FNV-voorzitter streeft naar ‘duurzaam werk in echte banen’. Daarbij laat hij zijn oog vallen op sectoren die te maken hebben met duurzaamheid, zoals de energiesector. “Laten we samen met organisaties die zich hiertoe aangesproken voelen, een gemeenschappelijke sociaal duurzame dialoog aangaan en een agenda ontwikkelen”, aldus Heerts.
Nederland moet geen flexkampioen meer zijn
De FNV blijft natuurlijk in de eerste plaats belangen van vakbondsleden behartigen op het gebied van arbeid en inkomen. De bond gaat in de SER adviseren over de arbeidsmarkt met als uitgangspunt dat Nederland van het podium áf moet als ‘kampioen flex’ in Europa.
De vakbond wil in cao’s echte banen regelen, met de Wet Werk en Zekerheid als richtlijn. Verder blijft ook de koopkracht van uitkeringsgerechtigden en gepensioneerden voor de bond belangrijk.
Samenwerking verder uitbreiden
De FNV werkte eerder al samen in het Energieakkoord met organisaties als Natuur en Milieu, Greenpeace en Milieudefensie. Ook is de FNV vertegenwoordigd in de Eerlijke Bankwijzer en de Sociale Alliantie.