FNV wil spoedoverleg over mislukken reïntegratie bij MKB
Het lukt MKB niet om gedeeltelijk arbeidsongeschikten een plek te geven.
MKB-werkgevers slagen er praktisch niet in om gedeeltelijk arbeidsongeschikte werknemers te reïntegreren. MKB-bedrijven zijn te klein en het werk is te specialistisch, waardoor het heel lastig is om een geschikte plek te vinden voor gedeeltijk arbeidsongeschikte werknemers. Vakbond FNV wil nu spoedoverleg met minister De Geus van SZW en de werkgevers, want volgens de bond zijn met de werkgevers eerder ‘keiharde afspraken gemaakt over het in dienst houden of herplaatsen van gedeeltelijk arbeidsongeschikten’.
Werkgeversorganisatie MKB-Nederland wil dat de overheid sectoroverstijgende regionale samenwerkingsverbanden opzet om mobiliteit van werknemers te bevorderen. Verder pleit de organisatie voor betere subsidieregelingen waarmee onvoorziene kosten voor werkgevers worden vergoed. MKB-Nederland denkt dan aan loondispensatie, loonkostensuppletie en een verlenging van de periode waarin de no-riskpolis en premiekorting geldt.
De werkgevers wijzen ook een beschuldigende vinger naar het UWV. MKB-werkgevers die een reïntegratietraject met een arbeidsgehandicapte werknemer willen starten, zouden weinig tot geen ondersteuning van het UWV krijgen en ervaren de benadering als ‘onpersoonlijk en bureaucratisch’.
Schandelijk en schadelijk
De FNV is verbaasd over het signaal van de werkgevers, omdat er eerder afspraken zijn gemaakt over het in dienst houden of herplaatsen van gedeeltelijk arbeidsongeschikten. De bond vindt het ‘schandelijk en schadelijk’ dat de werkgevers nu plotseling melden dat zij zich niet aan die afspraken kunnen houden. FNV-voorman Heerts wil snel van VNO-NCW weten of de situatie bij grote bedrijven ook zo somber is.
Het aantal mensen dat als gedeeltelijk arbeidsgeschikt wordt aangemerkt, groeit door het nieuwe WAO-stelsel. Bovendien verliezen veel mensen door de strenge herkeuringen geheel of gedeeltelijk hun uitkering. Volgens de FNV denkt de politiek dat ze weer aan het werk kunnen. Maar als de werkgevers het laten afweten, zitten de gedeeltelijk arbeidsgeschikten klem, aldus de FNV.