De pessimisten zijn nog in de meerderheid, maar toch zet het vertrouwen over de arbeidsmarkt in augustus een stap in de goede richting. Want de stemming over onze baankansen is nog laag, maar verbetert wel.
Dat bericht het ING Economisch Bureau op basis van vragen aan gemiddeld 55.800 respondenten per dag.
Stemming over arbeidsmarkt verbetert
De pessimisten blijven in de meerderheid, maar de algemene stemming over de arbeidsmarkt verbetert wel ten opzichte van vorige maand. Twee derde van de respondenten (66%) heeft de arbeidsmarkt voor werknemers in de afgelopen drie maanden zien verslechteren. Ook zag de helft (49%) van de respondenten meer werklozen om zich heen dan drie maanden terug.
Ondanks deze tekenen van werkloosheid, is de stemming hierover toch verbeterd. Dat kan erop wijzen dat de mensen de werkloosheid de afgelopen drie maanden wat minder snel hebben zien oplopen, denken de economen van ING.
Verbetering economie, maar wel meer werklozen
Het ING Economisch Bureau verwacht dat de economie het komende half jaar weer lichte groei zal laten zien, maar voorlopig komen er nog geen banen bij. Wel zal het tempo waarin de werkloosheid oploopt naar verwachting wat afzwakken.
Recent bleek uit cijfers van het CBS dat het aantal werklozen is opgelopen naar 694.000 (8,7% van de beroepsbevolking). Al met al, zal de werkloosheid, naar verwachting verder oplopen naar 9% aan het eind van dit jaar.
Zelfde werk voor het zelfde loon?
Door de crisis staan werknemers meer in competitie tot elkaar. Dan is de vraag relevant hoeveel een ander verdient. Minder dan de helft (45%) van de ondervraagden is bereid te vertellen hoeveel hij of zij verdient als daar naar wordt gevraagd.
Zeker op de werkvloer is de salarisvergelijking interessant. Krijgen collega’s die hetzelfde werk doen bijvoorbeeld ook hetzelfde loon? Werknemers blijken relatief open over hun loonstrookje richting hun collega’s. De helft (50%) vertelt desgevraagd aan collega’s wat hij verdient.