Gelijk loon voor EU-migranten, maar detachering 'moet korter'

Werkgevers zetten arbeidsmigranten in om te besparen op loonkosten, maar ook op belasting- en premieafdrachten. Nederlandse werknemers worden zo verdrongen door arbeidsmigranten. De Europese Commissie zet een eerste stap om dit probleem aan te pakken, maar gaat volgens de vakbonden niet ver genoeg.

Vakbonden in Nederland en Europa hebben lang actie gevoerd tegen onderbetaling en uitbuiting van arbeidsmigranten. Nu komt de Europese Commissie met plannen voor ‘gelijk loon voor gelijk werk op dezelfde werkplek’. Maar er moet meer gebeuren, stellen de vakbonden FNV, CNV en VCP in een brief aan de Tweede Kamer.

Regels beloning gedetacheerde werknemer vastleggen
Eurocommissaris Thyssen en minister Asscher willen duidelijker vastleggen op welke beloning gedetacheerde werknemers recht hebben.

Maar de vakbonden willen dat er ook iets wordt gedaan aan bedrijven die bewust besparen op hun belasting- en premieafdrachten door de inzet van buitenlandse werknemers.

Uitbuiting en sociale dumping
Komende woensdag bespreekt de Kamer het voorstel van de Europese Commissie om de Detacheringsrichtlijn aan te passen. De richtlijn bevat regels voor mensen die vanuit hun eigen land tijdelijk de grens overgaan om te werken in een ander EU-land.

In Nederland en andere EU landen doen deze gedetacheerden, vooral werknemers uit Midden en Oost-Europa, vaak hetzelfde werk op dezelfde werkplek als de lokale werknemers, maar tegen slechtere arbeidsvoorwaarden. Dit leidt volgens de bonden tot ‘uitbuiting en sociale dumping’.

Detachering maximaal een half jaar
Het ontwijken van sociale premies leidt tot oneerlijke concurrentie en verdringing op de Nederlandse arbeidsmarkt. Want door lagere sociale premies en geen pensioenafdrachten, kunnen werknemers uit andere Europese landen nog steeds tientallen procenten goedkoper zijn dan Nederlandse werknemers. De nieuwe regels pakken dat niet aan.

Voor FNV, CNV en VCP is het in ieder geval noodzakelijk dat detachering wordt beperkt tot kort durende tijdelijke werkzaamheden. Daarom vinden zij het niet acceptabel dat de Europese Commissie het voorstel doet de duur van detachering te begrenzen op twee jaar. De bonden willen de detacheringstermijn beperken tot een half jaar. Na dat halve jaar, krijgt de gedetacheerde dan recht op volledig gelijke behandeling met een in Nederland gevestigde werknemer. Dit zou ook moeten gelden voor de sociale zekerheid, vinden de vakbonden.

MIS NIKS MEER: Alle HR-tools en modellen bij elkaar

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?