Verplichte uitbesteding reïntegratie vervalt.
Vanaf 2006 mogen gemeenten zelf beslissen wie ze inschakelen om bijstandsgerechtigden aan het werk te helpen. Tot nog toe waren gemeenten verplicht een deel van hun budget uit te geven aan private reïntegratiebedrijven. Straks krijgen gemeenten volledig de vrijheid en kunnen ze er ook voor kiezen om zelf reïntegratietaken uit te voeren. Dit heeft de ministerraad besloten op voorstel van staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het kabinet komt hiermee tegemoet aan een wens van de meerderheid van de Tweede Kamer.
Voor de Tweede Kamer woog zwaar dat gemeenten zelf financieel verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van de Wet werk en bijstand. Hieronder valt ook het weer aan de slag helpen van uitkeringsgerechtigden. Een verplichting om een deel van het budget verplicht te besteden op de markt voor reïntegratiebedrijven is hiermee moeilijk te rijmen.
De gedachte achter de nieuwe wet is dat gemeenten strenger zullen worden als ze zelf de bijstandsuitkeringen moeten financieren, waardoor het aantal bijstandsgerechtigden zal dalen.
Het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) blijft wel verplicht om het aan de slag helpen van uitkeringsgerechtigden uit te besteden aan daarin gespecialiseerde bedrijven. Anders dan gemeenten draagt het UWV namelijk niet het financiële risico voor de betaling van de uitkeringen.
Minister Zalm heeft echter onlangs voorgesteld om ook de Werkloosheidswet (WW) te laten uitvoeren door de gemeenten. Hij verwacht dat dit betere resultaten zal opleveren dan de huidige uitvoering door het UWV.
Redactie Personeelsnet