Met de Wet werk en zekerheid moeten werkgevers bij de rechter bijzonder duidelijk zijn over de ontslaggrond die ze hanteren bij de ontslagaanvraag. Meer nog dan vroeger is een compleet dossier belangrijk, want de rechters volgen strikt de bepalingen van de WWZ.
Dat vertelt Pascal Besselink van DAS op BNR Nieuwsradio. DAS deed onderzoek naar de eerste uitspraken sinds de invoering van de Wet Werk en Zekerheid.
Personeelsdossier bijhouden noodzakelijk
Volgens Pascal Besselink eisen rechters nu een nauwkeurig bijgehouden personeelsdossier, waarin duidelijk ondersteuning kan worden gevonden voor de ontslaggrond die de werkgever hanteert. Want rechters blijken strikt de criteria van de WWZ te volgen bij ontbindingsverzoeken. Omdat veel dossiers niet compleet blijken, zijn al de nodige ontslagverzoeken door de rechter afgewezen.
Besselink stelt op BNR dat dossieropbouw belangrijker is dan ooit. Want zonder een dossier waarmee je redelijke grond voor ontslag kunt aantonen, “loop je flink risico dat je tegen een afwijzing aanloopt bij de rechter”. DAS betwijfelt of kleinere bedrijven voldoende energie steken in de opbouw van personeelsdossiers, waardoor ze straks mogelijk met tal van afwijzingen worden geconfronteerd.
Lagere ontslagvergoedingen
Uit de zaken die tot nu toe zijn gevoerd, blijkt ook dat de rechters minder riante ontslagvergoedingen toekennen dan voorheen. De rechters beperken zich nu tot het toewijzen van de juiste transitievergoeding, zoals dat in de WWZ is geregeld.
Zij maken (nog) geen gebruik van de mogelijkheid om ook nog een billijke vergoeding toe te kennen wegens kennelijk onredelijk ontslag. Ook hier volgen de rechters keurig wat de wetgever heeft bepaald.