Gezin houdt werkende vrouw niet meer tegen

Werkgever aan zet om vrouw meer uren te laten maken.

Het komt veel minder voor dat vrouwen niet werken omdat ze thuis voor man en kinderen moeten zorgen. Het aantal vrouwen dat niet werkt vanwege de zorg voor hun gezin is sinds 2001 bijna gehalveerd, meldt het CBS. Tijdens een werkconferentie van de Taskforce Deeltijdplus kwam naar voren dat vrouwen zelf aan de slag moeten om hun werkwensen te realiseren.

Zorgtaken zijn voor steeds minder vrouwen een reden om niet te werken. In 2001 bleven nog 735 duizend vrouwen thuis vanwege de zorg voor het gezin, terwijl dat er in 2007 nog maar 373 duizend waren.

Het aantal mannen dat niet werkt om te zorgen voor het gezin blijft onveranderd laag. Dit wijst er volgens het CBS op dat gezinnen andere manieren hebben gevonden om hun zorgtaken te regelen.

Grotere deeltijdbanen
Op de werkconferentie van de Taskforce Deeltijdplus constateerde onderzoekster Wil Portegijs (van het Sociaal Cultureel Planbureau) dat de traditionele taakverdeling nog altijd sterk verankerd is in Nederland. Volgens Portegijs is 'vinden werkgevers en partners het heel gewoon dat vrouwen in deeltijd werken; de hele samenleving leunt erop'.

Uit haar onderzoek blijkt dat vrouwen best méér uren willen werken. Maar dat gebeurt volgens Portegijs alleen ‘als de werktijden beter kunnen worden afgestemd op privé, als het werk leuker is en als het bij het bedrijf ook mogelijk is.

Opvallend is dat een huishoudelijk hulp, een partner die minder gaat werken of gratis kinderopvang nauwelijks invloed hebben op de uren die vrouwen werken.

Werkgevers aan zet
Tijdens de werkconferentie werd benadrukt dat vrouwen hun ideale werksituatie zelf moeten helpen afdwingen. Maar werkgevers moeten het vrouwen ook aantrekkelijk maken om een grotere deeltijdbaan te nemen. Bijvoorbeeld door:

  • te benadrukken dat het lekker is je eigen geld te verdienen;
  • een APK voor balansbehoud in te stellen om te voorkomen dat vrouwen uitvallen;
  • zelfroosteren;
  • 'do the job-contracten' in plaats van aanwezigheidscontracten;
  • deeltijders binnen een bedrijf met elkaar in contact te brengen;
  • rolmodellen binnen en buiten organisaties aan te wijzen.
    Doorsturen:

    Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

    Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?