Een sollicitatiebrief met een pakkende openingszin valt direct op in de stapel met tientallen sollicitaties. Jammer voor de selecteurs: de kandidaat heeft de brief niet zelf geschreven, maar heeft dit overgelaten aan professionals. Het UWV heeft 900.000 euro beschikbaar voor werklozen die een bureau hun sollicitatiebrief laten schrijven. Het 8 uur Journaal had er vanavond een reportage over. Een bureau dat deze service biedt, is Briefopbestelling.nl. Een sollicitatiebrief kost 35,50 euro en een CV 32. Gemeenten, CWI en UWV werken met bonnen waarmee werklozen op kosten van deze organisaties sollicitatiebrieven laten schrijven. Volgens het NOS Journaal levert het bureau brieven op maat: een sollicitatie met korte, eenvoudige zinnen voor een lageropgeleide kandidaat en een brief met langere, complexe zinnen voor de hogeropgeleide die niet zelf uit zijn woorden kan komen. Het blijkt overigens te werken. "Eén op de drie gegadigden die Briefopbestelling.nl heeft ingeschakeld, wordt uitgenodigd voor een gesprek. Daarvan wordt weer één op de drie aangenomen, een score van meer dan tien procent", aldus het NOS Journaal. Aan de ene kant voel ik me als selecteur bedrogen. Maar aan de andere kant: is het erg als een sollicitant de brief niet zelf heeft geschreven? Zijn de opleiding en werkervaring die uit het CV blijken, niet veel belangrijker? En als een gladde brief het enige is waardoor een kandidaat opvalt, dan prikken recruiters daar toch door heen in een gesprek? Andersom geredeneerd: kennelijk zijn er kandidaten die vanwege hun brief niet voor een sollicitatiegesprek worden uitgenodigd, terwijl ze mogelijk wel geschikt zijn voor de vacature. Hechten we dan niet teveel waarde aan de sollicitatiebrief? Hoe dan ook, dankzij het Journaal weten we het vanaf nu zeker: Een goed geschreven sollicitatiebrief alleen is nog geen bewijs van de schrijfvaardigheid van de kandidaat.
Een sollicitatiebrief met een pakkende openingszin valt direct op in de stapel met tientallen sollicitaties. Jammer voor de selecteurs: de kandidaat heeft de brief niet zelf geschreven, maar heeft dit overgelaten aan professionals. Het UWV heeft 900.000 euro beschikbaar voor werklozen die een bureau hun sollicitatiebrief laten schrijven. Het 8 uur Journaal had er vanavond een reportage over.
Een bureau dat deze service biedt, is Briefopbestelling.nl. Een sollicitatiebrief kost 35,50 euro en een CV 32. Gemeenten, CWI en UWV werken met bonnen waarmee werklozen op kosten van deze organisaties sollicitatiebrieven laten schrijven.
Volgens het NOS Journaal levert het bureau brieven op maat: een sollicitatie met korte, eenvoudige zinnen voor een lageropgeleide kandidaat en een brief met langere, complexe zinnen voor de hogeropgeleide die niet zelf uit zijn woorden kan komen.
Het blijkt overigens te werken. "Eén op de drie gegadigden die Briefopbestelling.nl heeft ingeschakeld, wordt uitgenodigd voor een gesprek. Daarvan wordt weer één op de drie aangenomen, een score van meer dan tien procent", aldus het NOS Journaal.
Aan de ene kant voel ik me als selecteur bedrogen. Maar aan de andere kant: is het erg als een sollicitant de brief niet zelf heeft geschreven? Zijn de opleiding en werkervaring die uit het CV blijken, niet veel belangrijker? En als een gladde brief het enige is waardoor een kandidaat opvalt, dan prikken recruiters daar toch door heen in een gesprek?
Andersom geredeneerd: kennelijk zijn er kandidaten die vanwege hun brief niet voor een sollicitatiegesprek worden uitgenodigd, terwijl ze mogelijk wel geschikt zijn voor de vacature. Hechten we dan niet teveel waarde aan de sollicitatiebrief?
Hoe dan ook, dankzij het Journaal weten we het vanaf nu zeker: Een goed geschreven sollicitatiebrief alleen is nog geen bewijs van de schrijfvaardigheid van de kandidaat.