Nieuw in de top 5 van wat een werkgever aantrekkelijk maakt: een goed salaris. In voorgaande jaren vonden werknemers vooral ontwikkeling en functie-inhoud heel belangrijk. Maar nu de crisis voortduurt, wordt geld toch weer intressanter.
Vooral laag opgeleide werknemers, vinden het salaris belangrijk: 73 procent, ten opzichte van 58 procent bij hoogopgeleide werknemers. Dat blijkt uit onderzoek van Unique onder ruim 3.000 werkzoekenden. Mannen vinden salaris net iets belangrijker dan vrouwen. En werknemers onder de 35 jaar, hechten hier ook meer waarde aan dan oudere werknemers.
Bedrijfscultuur op eerste plaats
Naast het salaris, verhoogt ook een goede bedrijfscultuur de aantrekkelijkheid van een werkgever. Nog steeds stelt 69 procent van de werknemers dat de bedrijfscultuur het meest belangrijk is bij een aantrekkelijke werkgever. Daarmee staat bedrijfscultuur dit jaar op de eerste plaats in de top 5.
Daarna volgen het salaris (66 procent), inhoud van de functie (65 procent), vrijheid en vertrouwen van de werkgever (40 procent) en ontwikkelingsmogelijkheden (31 procent).
Salaris is weer interessant
In vergelijking met vorig jaar is deze top 5 opvallend veranderd. Salaris kwam toen niet voor in de top 5, maar wel werktijden, bedrijfscultuur, thuiswerken, parttime werken en verantwoordelijkheid dragen.
Raymond Puts, algemeen directeur van Unique: “Ongeacht het opleidingsniveau heeft het salaris aan belang toegenomen voor werknemers. Het is opvallend dat het salaris vorig jaar niet in de top vijf voorkwam en nu op de tweede plek staat’. Puts wijst daarbij ook op het verschil dat hoog en laag opgeleide werknemers toekennen aan het belang van salaris. Daar kunnen werkgevers op inspelen bij hun wervingsactiviteiten.