Grenzen vanaf 2007 open voor werknemers uit Oost Europa

Extra werknemers nodig voor groeiende economie.

Vanaf 1 januari 2007 stelt het kabinet de grenzen open voor werknemers uit Polen en zeven andere nieuwe EU-lidstaten die in 2004 zijn toegetreden tot de Europese Unie. Volgens het kabinet zijn werknemers uit de EU hard nodig om de groei van de economie in Nederland te ondersteunen. Bovendien vindt het kabinet dat er voldoende maatregelen zijn genomen om te voorkomen dat de buitenlandse werknemers oneerlijk concurreren met Nederlandse werknemers.

Het kabinet vreest dat het dicht houden van de grenzen een rem zet op de economische groei en op de ontwikkeling van de werkgelegenheid. De afgelopen maanden stijgt het aantal vacatures veel sneller dan het aantal mensen dat deze banen zou kunnen vervullen, blijkt uit cijfers van het CBS.

Het kabinet wil daarom dat bedrijven ook werknemers kunnen inzetten uit de nieuwe EU-lidstaten Polen, Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Slovenië, Slowakije en Tsjechië. De werknemers uit deze landen mogen alleen aan het werk voor het zelfde loon als hun Nederlandse collega’s krijgen. Ook moet volwaardige en veilige huisvesting aanwezig zijn.

Dichte grens
De grenzen blijven voorlopig nog wel dicht voor werknemers uit Bulgarije en Roemenië als deze landen begin volgend jaar toetreden tot de EU. Voor werkgevers uit deze landen blijft een tewerkstellingsvergunning nodig. Na een jaar wil het kabinet evalueren hoe de arbeidsmigratie zich ontwikkelt en of voor deze landen het beleid versoepeld kan worden.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?