Halve dag per week verlummelen is normaal

Koffie drinken, ouwehoeren met collega's, buiten roken, internetten, krant lezen. Er zijn veel manieren waarop we tijd op ons werk verlummelen. Dat mensen 100% van hun werktijd productief kunnen zijn, lijkt me een illusie. Bovendien zijn sociale contacten niet alleen een belangrijke motivator voor veel werknemers, maar ook de smeerolie in de samenwerking. En leidt dagdromen niet tot de beste ideeën? Maar wanneer wordt deze vrije tijd binnen het werk een probleem? Vaak wordt 10% lummeltijd acceptabel genoemd. Bij een werkweek van 40 uur gaat dan toch om een hele ochtend of middag. Naast deze lummeltijd die het werk ten goede kan komen, bestaat er ook zogenoemd mentaal verzuim. De definities hiervan verschillen, soms wordt het gewone morsen van werktijd zoals hierboven beschreven ook hieronder verstaan. Wat mij betreft gaat het bij mentaal verzuim om medewerkers die wel op het werk aanwezig zijn, maar om allerlei redenen er met hun hoofd (en misschien wel vooral met hun hart) niet bij zijn. Vakantiedagen registreren we met cijfers achter de komma. Hetzelfde geldt voor het ziekteverzuim. HRM´ers en managers doen er heel veel aan om dat zoveel mogelijk terug te dringen. Maar het verzuim dat gewoon onder de neus van de manager plaatsvindt, wordt vaak minder snel aangepakt. Volgens de experts die dit thema hebben geagendeerd, kost mentaal verzuim zelfs meer dan ziekteverzuim. Bestaat mentaal verzuim? Of is het gehypte term voor niet-gemotiveerde medewerkers? Herkent u het probleem in uw organisatie? En wat doet u eraan? Ik ben erg benieuwd naar uw ervaringen hiermee. Geef uw mening: via de comments-link onder dit artikel of via een mailtje naar personeelsnetlog(at)gmail.com. Tags: Arbeidsproductiviteit, Mentaal verzuim, Motivatie

Koffie drinken, ouwehoeren met collega's, buiten roken, internetten, krant lezen. Er zijn veel manieren waarop we tijd op ons werk verlummelen.

Dat mensen 100% van hun werktijd productief kunnen zijn, lijkt me een illusie. Bovendien zijn sociale contacten niet alleen een belangrijke motivator voor veel werknemers, maar ook de smeerolie in de samenwerking. En leidt dagdromen niet tot de beste ideeën?
Maar wanneer wordt deze vrije tijd binnen het werk een probleem? Vaak wordt 10% lummeltijd acceptabel genoemd. Bij een werkweek van 40 uur gaat dan toch om een hele ochtend of middag.

Naast deze lummeltijd die het werk ten goede kan komen, bestaat er ook zogenoemd mentaal verzuim. De definities hiervan verschillen, soms wordt het gewone morsen van werktijd zoals hierboven beschreven ook hieronder verstaan. Wat mij betreft gaat het bij mentaal verzuim om medewerkers die wel op het werk aanwezig zijn, maar om allerlei redenen er met hun hoofd (en misschien wel vooral met hun hart) niet bij zijn.
Vakantiedagen registreren we met cijfers achter de komma. Hetzelfde geldt voor het ziekteverzuim. HRM´ers en managers doen er heel veel aan om dat zoveel mogelijk terug te dringen. Maar het verzuim dat gewoon onder de neus van de manager plaatsvindt, wordt vaak minder snel aangepakt. Volgens de experts die dit thema hebben geagendeerd, kost mentaal verzuim zelfs meer dan ziekteverzuim.

Bestaat mentaal verzuim? Of is het gehypte term voor niet-gemotiveerde medewerkers? Herkent u het probleem in uw organisatie? En wat doet u eraan? Ik ben erg benieuwd naar uw ervaringen hiermee. Geef uw mening: via de comments-link onder dit artikel of via een mailtje naar personeelsnetlog(at)gmail.com.

Tags: , ,
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 456 exclusieve vakartikelen en 286 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?