De helft van de Nederlanders heeft een profiel op één of meer netwerksites, zoals Hyves, LinkedIn, Facebook en Xing. Dat blijkt uit het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek van Intelligence Group. Volgens de onderzoekers missen recruiters nog steeds kansen bij deze netwerksites. Is het echt zo eenvoudig? Op basis van het onderzoek heeft Intelligence Group een lijst samengesteld van de belangrijkste netwerksites. Netwerksites naar grootte in Nederland 1. Hyves (45% Nederlanders heeft hier een profiel) 2. LinkedIn (10%) 3. Facebook (4%) 4. Xing (1%) Meer werving via LinkedIn Van de Hyves-leden is 4% via deze site weleens benaderd voor een vacature. 45% van de Hyvers staat positief tegenover een eventuele benadering door een werkgever. Bij de LinkedIn'ers is de houding tegenover recruiters een stuk welwillender. Maar liefst 71% kijkt positief aan tegenover een eventueel aanbod van een werkgever. 15% van de LinkedIn-gebruikers is weleens benaderd voor een vacature. Hyves onderbenut "Uit deze cijfers kunnen we opmaken dat werkgevers Hyves als interessant direct wervingskanaal nog steeds onderbenut laten", aldus Martijn Hemminga van de AMC Academie in het persbericht van Intelligence Group. "Jammer, want het kan een heel effectief middel zijn." "Wel is het daarbij van belang op de juiste wijze met een passende boodschap te komen richting de potentiële kandidaat en daar gaat het veelal mis. Een goede e-recuiter heeft daarvoor een opleiding gevolgd en vele vlieguren als ervaring. In de praktijk wil het daaraan nog weleens schorten en is van een unieke en respectvolle werving geen sprake. Met alle gevolgen van dien voor het werkgeversmerk", aldus Hemminga. Niet opdringen Hyves is eerst en vooral een vriendennetwerk. Recruiters die in het wilde weg Hyvers benaderen die ze niet kennen, hebben het niet begrepen. Is Hyves daarmee onbruikbaar voor de werving? Ik denk het niet. Bedrijven en vooral hun werknemers kunnen via Hyves laten zien hoe leuk het is om voor hun bedrijf te werken. En natuurlijk kunnen Hyves-gebruikers hun vrienden en kennissen wijzen op vacatures. Recruiters kunnen dit proces faciliteren, maar moeten zich verder niet opdringen. Bij LinkedIn kunnen recruiters zich (iets) meer vrijheden veroorloven, omdat LinkedIn een netwerksite is voor professionals. Overigens geven LinkedIn-gebruikers in hun profiel precies aan waarvoor ze benaderd willen worden. Alleen als daar staat dat ze geïnteresseerd zijn in "career opportunities", kunnen recruiters hun slag proberen te slaan.
De helft van de Nederlanders heeft een profiel op één of meer netwerksites, zoals Hyves, LinkedIn, Facebook en Xing. Dat blijkt uit het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek van Intelligence Group.
Volgens de onderzoekers missen recruiters nog steeds kansen bij deze netwerksites. Is het echt zo eenvoudig?
Op basis van het onderzoek heeft Intelligence Group een lijst samengesteld van de belangrijkste netwerksites.
Netwerksites naar grootte in Nederland
1. Hyves (45% Nederlanders heeft hier een profiel)
2. LinkedIn (10%)
3. Facebook (4%)
4. Xing (1%)
Meer werving via LinkedIn
Van de Hyves-leden is 4% via deze site weleens benaderd voor een vacature. 45% van de Hyvers staat positief tegenover een eventuele benadering door een werkgever.
Bij de LinkedIn'ers is de houding tegenover recruiters een stuk welwillender. Maar liefst 71% kijkt positief aan tegenover een eventueel aanbod van een werkgever. 15% van de LinkedIn-gebruikers is weleens benaderd voor een vacature.
Hyves onderbenut
"Uit deze cijfers kunnen we opmaken dat werkgevers Hyves als interessant direct wervingskanaal nog steeds onderbenut laten", aldus Martijn Hemminga van de AMC Academie in het persbericht van Intelligence Group. "Jammer, want het kan een heel effectief middel zijn."
"Wel is het daarbij van belang op de juiste wijze met een passende boodschap te komen richting de potentiële kandidaat en daar gaat het veelal mis. Een goede e-recuiter heeft daarvoor een opleiding gevolgd en vele vlieguren als ervaring. In de praktijk wil het daaraan nog weleens schorten en is van een unieke en respectvolle werving geen sprake. Met alle gevolgen van dien voor het werkgeversmerk", aldus Hemminga.
Niet opdringen
Hyves is eerst en vooral een vriendennetwerk. Recruiters die in het wilde weg Hyvers benaderen die ze niet kennen, hebben het niet begrepen.
Is Hyves daarmee onbruikbaar voor de werving? Ik denk het niet. Bedrijven en vooral hun werknemers kunnen via Hyves laten zien hoe leuk het is om voor hun bedrijf te werken. En natuurlijk kunnen Hyves-gebruikers hun vrienden en kennissen wijzen op vacatures. Recruiters kunnen dit proces faciliteren, maar moeten zich verder niet opdringen.
Bij LinkedIn kunnen recruiters zich (iets) meer vrijheden veroorloven, omdat LinkedIn een netwerksite is voor professionals. Overigens geven LinkedIn-gebruikers in hun profiel precies aan waarvoor ze benaderd willen worden. Alleen als daar staat dat ze geïnteresseerd zijn in "career opportunities", kunnen recruiters hun slag proberen te slaan.