Ondanks de stijging van de werkdruk, blijken medewerkers nog steeds met even veel plezier naar hun werk te gaan. Maar dat betekent niet dat een hoge werkdruk geen problemen geeft.
Dat valt op te maken uit het jaarlijkse werkbelevingsonderzoek van Flycatcher in samenwerking met de Open Universiteit.
Hoge werkdruk, niets aan de hand?
In veel medewerkersonderzoeken komt naar voren dat medewerkers nog steeds met even veel plezier naar hun werk gaan, ondanks een toenemende werkdruk. Managers kunnen dan denken dat het wel meevalt met de werkdruk of dat een hoge werkdruk geen probleem is.
Maar uit analyses blijkt dat cynisme of cynisch gedrag bij werkdruk een belangrijke rol speelt. Want door een hoge ervaren werkdruk neemt eerst het cynisme toe. Dit cynisme of cynische gedrag leidt op langere termijn tot minder plezier in het werk, meer verloop, minder betrokkenheid en uiteindelijke een nog hogere ervaren werkdruk.
Cynisme in medewerkersonderzoek
De mate van cynisme geeft inzicht in de urgentie om actie te ondernemen om zo op tijd de neerwaartse spiraal te onderbreken.
Maar cynisme wordt zelden als thema meegenomen in medewerkersonderzoeken. Hierdoor komt het effect van een hoge ervaren werkdruk vaak niet aan het licht, of wordt onderschat. Maar uiteindelijk worden op de langere termijn wel gevolgen zichtbaar binnen de organisatie, niet alleen in verzuimcijfers, maar ook in betrokkenheid, plezier en vertrekintentie van de medewerkers die zich niet ziek melden.
Investeren in ontwikkeling en zelfstandigheid
De analyses laten verder zien dat het niet altijd nodig is om de werkeisen te matigen maar dat bijvoorbeeld ook investeringen in werkgerelateerde hulpbronnen zoals ontwikkelingsmogelijkheden, meer uitdaging of meer zelfstandigheid in het werk de neerwaartse spiraal kunnen doorbreken.