Het vertrouwen onder consumenten verbetert in maart voor de negende maand op rij. De koopkracht gaat dit jaar daadwerkelijk omhoog en dat zorgt voor meer optimisme. Vooral de energierekening valt lager uit door de zachte winter, maar die besparing geven consumenten niet meteen uit.
Het vertrouwen in de economie is aan een opmars bezig. In maart verbeterde de stemming over de Nederlandse economie verder. Dat blijkt uit het ING weekbericht van 12-18 maart.
De resultaten stroken met de monitor over het consumentenvertrouwen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarin staat ook dat dat consumenten in maart weer wat positiever tegen de stand van de economie aankijken.
Verbetering koopkracht verwacht
Niet alleen de stemming over de economie zit in de lift. Ook over hun eigen portemonnee oordelen consumenten steeds minder negatief. Hoewel nog ruim een derde (36%) van de respondenten verwacht dat hun financiële situatie in de komende zes maanden verslechtert, neemt ook die groep zienderogen af. Nog maar enkele maanden geleden was meer dan de helft van de ondervraagden nog pessimistisch.
Een op de zes (16%) verwacht een verbetering het komend half jaar. De koopkracht in 2014 staat voor het eerst in 4 jaar gemiddeld in de plus. Dat kan voor sommigen een reden zijn om wat pessimisme te laten varen. Wel is het ook nog wat te vroeg om te denken dat consumenten direct massaal hun portemonnee gaan trekken. Daarvoor heeft de crisis te lang geduurd en zijn er nog te veel zaken die de stemming bederven, zoals de dalende werkgelegenheid en het niveau van de werkloosheid.
Stookkosten vallen 75 euro lager uit
Meevaller voor heel veel consumenten aan het begin van dit jaar vormen de stookkosten. De zachte winter zorgt ervoor dat de kachel een stuk lager kan. Huishoudens zullen de eerst drie maanden van 2014 naar schatting tussen de 10 en 15% minder verstoken dan normaal. Dat levert aan het begin van 2014 al gauw een besparing op van zo’n 75 euro op. Voor de inkomsten van het Rijk is de zachte winter natuurlijk wel minder gunstig.
De meerderheid (52%) zegt de energiemeevaller niet te gaan uitgeven. Ze houden hem vooral in de portemonnee, zetten ‘m opzij of lossen er een schuld mee af. Slechts één op de elf respondenten (9%) is van plan het extraatje uit te geven.