Troonrede 2024: welk werk willen we hebben in Nederland?

In de Troonrede van 2024 presenteerde koning Willem Alexander namens het kabinet de beleidsplannen voor het komende begrotingsjaar, waarbij de arbeidsmarkt en het arbeidstekort in ons land bijzondere aandacht kreeg. Het kabinet wil de personeelskrapte actief aanpakken en keuzes maken voor een toekomstbestendige arbeidsmarkt. Daarbij wordt ook het inperken van arbeidsmigratie naar ons land betrokken. Hieronder leest u de belangrijkste punten uit de troonrede voor HR-adviseurs.

Beeld: ©RVD - Anton Corbijn

De eerste troonrede namens het kabinet Schoof begint met een lofrede op de olympische en paralympische sporters, die relatief veel medailles wonnen. Zij zijn een voorbeeld van 'wat een klein land kan bereiken met talent, hard werken en volhouden, ook als het een keer tegenzit.'

Eén van de kernboodschappen van de troonrede is de groeiende frustratie over het gevoerde beleid, waardoor burgers het gevoel hebben de controle over hun eigen leven te verliezen. Het kabinet Schoof wil daarom regels en procedures vereenvoudigen.

Aanpak van personeelstekort, meer vaste banen
De koning benadrukte het nijpende personeelstekort in vrijwel alle sectoren. Het kabinet wil mensen die nu nog aan de kant staan stimuleren om aan het werk te gaan. Daarnaast wordt parttimers aangemoedigd om meer uren te werken. Het kabinet werkt ook aan maatregelen om ervoor te zorgen dat mensen die meer werken ook daadwerkelijk meer overhouden.

Het gebrek aan personeel is een belangrijk onderwerp voor ondernemers. Het kabinet realiseert zich dat het geld voor onze publieke voorzieningen wordt verdiend in het bedrijfsleven. Alleen daarom al 'verdienen ondernemers grote waardering en ruimte om hun vleugels uit te slaan. Het is belangrijk te blijven werken aan een aantrekkelijk vestigingsklimaat.'

Arbeidsmigratie en arbeidsmarkt voor de toekomst
Een ander belangrijk thema in de troonrede is de rol van arbeidsmigratie. Het kabinet benadrukt dat arbeidsmigratie bijdraagt aan het functioneren van de Nederlandse arbeidsmarkt, maar dat misstanden en uitbuiting moeten worden aangepakt.

Voor de toekomst wil het kabinet fundamenteler nadenken over welke soorten werk we in Nederland wel en liever niet willen hebben en hoe zich dat verhoudt tot arbeidsmigratie. In het voorjaar zal het kabinet een eerste inventarisatie van mogelijke verbeteringen toesturen voor de arbeidsmarkt van de toekomst.

Onderwijs richten op wat Nederland nodig heeft
Het onderwijs is gediend bij rust en continuïteit, niet bij grote nieuwe experimenten. In het vervolgonderwijs na de middelbare school, wil het kabinet van mbo tot universiteit meer oog hebben voor onderwijs en onderzoek gericht op wat Nederland nodig heeft.

Daarin zijn scherpe keuzes nodig, stelt het kabinet, zowel om inhoudelijke als financiële redenen. Eén van die keuzes is om het aantal buitenlandse studenten te verminderen en het Nederlands weer de norm te maken in het hoger onderwijs.

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 456 exclusieve vakartikelen en 286 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?