HR in troonrede: hervormingen uitvoeren in boze buitenwereld

Nederland moet de eerder in gang gezette hervormingen nu uitvoeren. De economie laat wel voorzichtige groei zien, maar het herstel is nog broos. Veel hangt af van ontwikkelingen in de wereld om ons heen. Een wereld die Nederland kansen biedt, maar ons soms ook veel verdriet doet. Dat staat in de troonrede 2014 die Koning Willem-Alexander vandaag uitsprak. Personeelsnet maakte voor HR-professionals een samenvatting van relevante passages uit de troonrede.

© RVD, foto: Koos Breukel

In tegenstelling tot voorgaande jaren lag het accent in de troonrede niet bij de economische ontwikkelingen, maar bij de wereld om ons heen. En die ontwikkelingen stellen de veerkracht van de samenleving en de economie op de proef, zoals de economische sancties van de Europese Unie en Rusland. ‘Om daar tegenwicht aan te bieden, zijn een vaste koers en duidelijke keuzes nodig.'

Smartphone brengt de wereld dichterbij
Nederland ziet als handelsland veel kansen in de wereld. Maar deze zomer werd duidelijk dat de wereld ook verdriet geeft. ‘Want op 17 juli trof een verschrikkelijk lot de 298 inzittenden van vlucht MH17, onder wie 196 landgenoten. Daardoor wordt de feestelijke traditie van Prinsjesdag dit jaar omgeven door een rouwrand van verdriet’, sprak de Koning uit aan het begin van de troonrede.

‘Conflicten die zich duizenden kilometers ver weg afspelen, roepen in ons land emoties en reacties op. Dat is niet nieuw, maar in een tijd waarin iedereen de wereld via de smartphone in zijn hand heeft, is de maatschappelijke impact groter en sneller merkbaar.'

Geloof, geaardheid en levensovertuiging
Noord-Irak, Syrië en Gaza: deze conflicten kunnen tot spanningen leiden en gevoelens van onmacht en onveiligheid. 'Maar de haat die elders in de wereld mensen in het verderf stort, mag niet overslaan naar onze straten', waarschuwt de regering.

‘Haat zaaien, dreigen met geweld of discriminatie van bevolkingsgroepen zal onder geen enkele omstandigheid worden getolereerd. Iedere inwoner van ons land moet zich veilig en beschermd weten. En iedere inwoner van ons land moet zich vrij voelen om uit te komen voor zijn of haar geloof, geaardheid en levensovertuiging.’

Herstel van groei en werkgelegenheid
De Nederlandse economie vindt, na een aantal jaren van krimp en stijgende werkloosheid, voorzichtig weer de weg omhoog. Het overheidstekort daalt in 2015 naar 2,2 procent van het bruto binnenlands product. Daarom zijn geen nieuwe bezuinigingen nodig en hoeven lastenverzwaringen voor burgers van 1 miljard euro niet door te gaan.

In eigen land werkt de regering aan structureel herstel en groei van de economie en werkgelegenheid. Daarvoor zijn nodig:

  1. gezonde overheidsfinanciën,
  2. een evenwichtige inkomensverdeling,
  3. een houdbaar stelsel van sociale en oudedagsvoorzieningen,
  4. een goed functionerende arbeidsmarkt en woningmarkt,
  5. een toekomstgericht onderwijsstelsel en betaalbare en toegankelijke zorg.

In 2015 kunnen ook de lonen voor ambtenaren en andere werknemers in de publieke sector weer omhoog. ‘Na een nullijn van jaren kunnen de inkomens van leraren, politieagenten, militairen en ander overheidspersoneel weer meestijgen met de loonontwikkeling in de markt.’

Aanpak werkloosheid
De grootste zorg blijft de hoge werkloosheid. Daarom wil de regering mensen die hun baan verliezen of dreigen te verliezen, zoveel mogelijk middelen aanreiken om aan de slag te blijven of een nieuwe baan te vinden:

  1. De overheid blijft zich, samen met de onderwijssector, vakbeweging en bedrijven, inspannen voor scholing en begeleiding van werk naar werk, en voor meer leer-werktrajecten specifiek voor jongeren.
  2. Een extra maatregel die op korte termijn effect kan hebben, is verruiming van de mogelijkheden om tijdelijk te werken of een kansrijke technische opleiding te volgen met behoud van een WW-uitkering. Deze zogeheten brug-WW verkleint de risico's voor werkgevers bij het in dienst nemen van medewerkers en verhoogt de kans op werk voor hen die al langere tijd thuiszitten.
  3. Verder wordt het recht op kinderopvangtoeslag bij ontslag met drie maanden verlengd tot een half jaar. Daardoor kunnen mensen zich voor een langere periode volledig richten op het vinden van een nieuwe baan.
  4. Het lage btw-tarief voor de bouw wordt verlengd tot 1 juli 2015, als impuls voor de werkgelegenheid in de bouw.
  5. Het stimuleren en benutten van jong talent is cruciaal voor toekomstige economische groei. Daarom is de kwaliteit van het onderwijs verhoogd en wordt de aansluiting tussen het beroepsonderwijs en de arbeidsmarkt verbeterd.
  6. Er komt een 'toekomstfonds' voor kredietverlening aan innovatieve mkb'ers. De rendementen van het fonds komen beschikbaar voor uitgaven aan fundamenteel en toegepast onderzoek.
  7. Voor de langere termijn werkt de regering aan een herziening van het belastingstelsel, waarmee ook de werkgelegenheid kan groeien. Dat kan door de lasten op arbeid te verlagen. De inzet van de regering is dat hierdoor de baankans van mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt groeit en dat iedereen die werk vindt er ook echt op vooruit gaat. Voor kleine ondernemers wordt het aantrekkelijker om mensen in dienst te nemen.

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 445 exclusieve vakartikelen en 301 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?