Uit tal van onderzoeken en publicaties blijkt dat vrouwen in de subtop meer moeite hebben om door te stromen naar de top. Topmannen en -vrouwen hebben een ander karakterprofiel dan de subtop. Daarom moet HR minder met profielen werken en meer werven en selecteren op basis van karakter.
Het vrouwelijk toppotentieel wordt in Nederland nog steeds onvoldoende benut. Dat is een gemiste kans, want een diversiteit biedt sterke economische kansen, stellen leiderschapsadviseurs en auteurs Karin Raes en Lieke Thijssen in hun nieuwe boek 'Op karakter naar de top!'. Raes en Thijssen werken al jaren als organisatieadviseurs met mannen en vrouwen aan de top en subtop.
Karakter leidt naar succes
Om een beter inzicht te krijgen in de stagnatie van vrouwen op weg naar de top, hebben Raes en Thijssen 130 diepte-interviews gehouden met mannen en vrouwen aan de top en subtop. De belangrijkste conclusies hebben ze samengebracht in hun boek.
Daarin beschrijven ze dat onbewuste patronen en een bepaald karakterprofiel de belangrijkste verschillen maken. Mannen en vrouwen aan de top verschillen in hun karakterprofiel duidelijk van de subtop. Dit belemmert volgens de auteurs de doorstroom van mannelijk, maar vooral vrouwelijk talent, omdat er geen ruimte is voor die andere profielen.
Werven en selecteren op karakter
Willen organisaties werkelijk meer man-vrouwdiversiteit aan de top realiseren, dan moeten directies en HR afdelingen rekening te houden met de échte oorzaken achter de stagnatie. Eén van de zaken die volgens Raes en Thijssen anders moet is de werving van topmensen.
‘Mannen en vrouwen aan de top beschikken immers over een ander karakterprofiel dan degenen die het niet is gelukt om er te komen of die geen positie aan de top ambiëren. Toch vindt er nog geen werving en selectie plaats op basis van karakter en dat is opmerkelijk’, stellen de auteurs.