HR kan werk-privémaatregelen beter op maat maken

Organisaties lijken vandaag de dag niet goed in staat tegemoet te komen aan de wensen voor de werk-privé balans van werknemers. HR moet daarom maatregelen ontwikkelen voor verschillende groepen werknemers. Want mannen en vrouwen, jongere en oudere medewerkers hebben nu eenmaal verschillende behoeften.

Nieuwe generaties die tot de arbeidsmarkt toetreden, hechten steeds meer waarde aan de juiste balans tussen werk en privéleven. Dat maakt het tot een urgent thema voor organisaties, dat meteen ook kansen biedt.
Dit stelt Jenny Sok in haar proefschrift ‘Make it work, Rethinking the work-home interface’, waarmee zij op 27 juni 2016 tot doctor promoveerde aan Nyenrode Business Universiteit.

Kans voor organisaties
Jenny Sok probeert in haar dissertatie de vraag te beantwoorden hoe de werk-privéconnectie werkbaar kan worden gemaakt. Hierbij heeft ze vanuit maatschappelijk perspectief, organisatie perspectief en individueel perspectief onderzoek gedaan.

“Een van de conclusies is dat investeren in de werk-privé balans van medewerkers loont. Werknemers die een positieve werk-privé balans ervaren zijn objectief gezonder, presteren beter en zijn minder vaak afwezig van het werk. Hier ligt dus een kans voor organisaties.” aldus Sok.

HR moet maatregelen nemen
Als praktische aanbeveling om de werk-privé balans in organisaties werkbaar te maken, stelt Sok voor de organisatie in kaart te brengen. HR kan daarop maatregelen ontwikkelen voor verschillende groepen omdat mannen en vrouwen, jongere en oudere medewerkers verschillende behoeften hebben.

Daarnaast wijst Sok erop dat er meer vormen van diversiteit zijn dan sekse en leeftijd, zoals culturele achtergrond, levensfase en dergelijke. Ze adviseert de werk-privé behoeften van de verschillende groepen vast te leggen te monitoren en gerichte interventies te doen.

Enorme verschuiving werk en privérollen
De veranderingen van de laatste 60 jaar in zowel het werkend als privébestaan van mensen lijken de oorzaak van de toenemende behoefte aan een andere werk-privébalans. “Een van de belangrijkste ontwikkelingen is de sterk toegenomen toetreding van vrouwen tot de arbeidsmarkt sinds de jaren ’50-’60. Dit heeft een enorme verschuiving in de verdeling van tijd aan werk en privérollen teweeg gebracht,” stelt Sok.

“Bovendien worden families steeds diverser door het stijgende aantal echtscheidingen. Ook mantelzorg voor oudere familieleden vraagt meer privétijd van werknemers. Vooral alleenstaande ouders en gescheiden co-ouders hebben doorgaans moeite om werk en zorgtaken te combineren.”

MIS NIKS MEER: Alle HR-tools en modellen bij elkaar

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 459 exclusieve vakartikelen en 286 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?