Nederlandse HR-professionals verwachten in meerderheid dat hun functie de komende jaren op de schop gaat. Door de invloed van digitalisering, zullen personeelszaken en salarisadministratie verder wijzigen. Daarbij zullen waarschijnlijk banen gaan verdwijnen én veranderen.
Dat blijkt uit het onderzoek ‘HR-Trends 2019-2020’ van adviesbureau Berenschot, uitgeverij Performa en AFAS Software, uitgevoerd onder bijna 2.000 HR-professionals.
Meer werk voor HR, maar andere uitvoering
Bijna de helft van de ondervraagden (46 procent) verwacht dat HR-taken ook worden uitgebreid. Die groep is veel groter dan vorig jaar, toen nog maar ruim een kwart verwachtte dat taken voor HR zouden toenemen.
Ook meer dan in voorgaande jaren, verwachten HR-medewerkers nu vooral veranderingen in de uitvoering van taken (66 procent). Bijna één op de drie (30 procent) van de ondervraagden zegt dat de aanpassing van het takenpakket het gevolg is van digitalisering en/of robotisering.
Op de P-administratie verdwijnen banen
“Naarmate we steeds verder digitaliseren, zien we dat steeds meer HR-professionals beseffen dat dit ook van invloed kan zijn op hun eigen functie”, zegt Hans van der Spek, vanuit Berenschot verantwoordelijk voor het onderzoek. Want door de verdergaande automatisering van HR-taken, voorzien HR-professionals dat in de toekomst banen zullen verdwijnen bij de HR-afdeling. Bijvoorbeeld bij de salarisadministratie en personeelszaken.
Volgens Bas van der Veldt, CEO van AFAS Software, is verandering “niet per se iets negatiefs”, omdat “HR draait om mensen, niet om administratie. Door die digitalisering goed door te voeren binnen organisaties verdwijnt een groot deel van de administratieve last waarmee tijd vrijkomt voor de medewerkers."
HR-taken zullen in de toekomst verder veranderen
HR-medewerkers lijken zich nu nog weinig zorgen te maken, want geen van de respondenten zegt te verwachten dat de eigen baan op korte termijn verdwijnt. Bovendien stelt 42 procent van de HR-professionals zelfs dat hun positie op de arbeidsmarkt is verbeterd. Dit hangt volgens Berenschot waarschijnlijk samen met de groeiende problemen om HR-vacatures in te vullen.
In vakmatige zin houdt de aanhoudende spanning op de arbeidsmarkt HR-professionals wél bezig. Want tweederde benoemt dit als zorg in de werkzaamheden en acht van de tien vreest dat het tekort aan geschikt personeel verder zal oplopen. Berenschot denkt dat bedrijven in de nabije toekomst vaker digitale techniek zullen gebruiken om de tekorten op de arbeidsmarkt aan te vullen. Daardoor zullen HR-taken ook blijven veranderen.
MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief