Nederlandse huishoudens zagen hun reëel beschikbaar inkomen in het derde kwartaal van 2012 met 2,4 procent dalen ten opzichte van een jaar eerder. Dat komt vooral doordat de prijzen met 2 procent stijgen, terwijl de lonen nauwelijks hoger worden.
Het was het vijfde achtereenvolgende kwartaal waarin het huishoudinkomen afnam, meldt het CBS. De daling volgt op een daling van 2,8 procent in het tweede kwartaal. Ook in de drie hieraan voorafgaande kwartalen daalde het huishoudinkomen al.
Lonen gaan nauwelijks omhoog
Kort na het uitbreken van de kredietcrisis in september 2008 daalde het beschikbaar inkomen ook langdurig, maar de dalingen bleven toen beneden de 2 procent. Sinds het uitbreken van de kredietcrisis is het beschikbaar inkomen met bijna 4 procent teruggelopen.
Het oplopen van het aantal werknemers en loonstijgingen, vormen vaak een drijvende kracht achter de stijging van het beschikbaar inkomen, maar het aantal werknemers liep in het tweede en derde kwartaal terug. Ook was de gemiddelde cao-loonstijging met 1,7 procent bescheiden. Hoewel de totale inkomsten stegen, kwam deze stijging niet boven de inflatie uit. Reëel gezien, gingen de huishoudens er dan ook op achteruit, want de inflatie ligt al ruim een jaar boven de 2 procent.
We kopen minder
De daling van het beschikbaar inkomen drukt samen met het lage consumentenvertrouwen de consumptie door huishoudens. In het derde kwartaal liep de reële consumptie terug met 1,3 procent. Het was het zesde achtereenvolgende kwartaal waarin de consumptie omlaag ging.