Bedrijven willen graag dat hun medewerkers thuis en onderweg kunnen werken, maar ICT-afdelingen werpen daarvoor blokkades op uit angst voor ongewenste inbreuken van het bedrijfsnetwerk. Medewerkers zoeken daarom hun eigen weg, met of zonder toestemming.
In bijna alle onderzochte organisaties bestaat de behoefte om medewerkers flexibel en mobiel te laten werken. Maar bij 95 procent trappen ICT-afdelingen op de rem. Zorgen rond de beveiliging vormen het belangrijkste obstakel. Hierdoor komen organisaties onvoldoende tegemoet aan de behoefte van medewerkers om flexibel en mobiel te werken.
Dit blijkt uit een wereldwijd onderzoek onder 900 ICT-beslissers door Gemalto, dienstverlener op het gebied van digitale beveiliging.
Angst voor hackers
Binnen de meeste organisaties beschikt elke gebruiker gemiddeld over twee mobiele communicatiemiddelen en worden per gebruiker gemiddeld drie combinaties van gebruikersnamen en wachtwoorden beheerd. Hoe meer smartphones en tablets medewerkers hebben, des te groter de zorgen voor de ICT-afdeling.
Bijna alle respondenten (94%) maken zich zorgen dat hun organisatie ten prooi valt aan een aanval door hackers. Dit kan bijvoorbeeld door diefstal van aanmeldingsgegevens of andere kwetsbaarheden in de beveiliging. Zorgen over de veiligheid zijn niet onterecht, want één op de vijf servicevragen aan ICT-afdelingen komen van gebruikers die hun aanmeldingsgegevens zijn vergeten.
Medewerkers zoeken zelf hun weg
Volgens Dirk Geeraerts, expert identity & data protection bij Gemalto, zitten werknemers te springen om nieuwe en flexibele manieren om te werken. Daardoor staan ICT-afdelingen onder druk om dit te faciliteren.
“Medewerkers zullen doorgaans doen wat nodig is om een klus te klaren, met of zonder toestemming”, stelt Geeraerts. Het is volgens hem technisch wel mogelijk om veilig flexibel te werken, zonder daar de productiviteit of databescherming aan op te offeren.